رودخانه‌های محصور

بررسی نقش رودخانه‌ها در زیبایی و سرزندگی در شهر همدان

0

*فاطمه محمدی‌کیا

*کارشناس ارشد معماری

نقش قدسی و آیینی آب در بین ایران قدیم به قدری مهم و دارای ارزش بود که پس از نور (آتش) مهم‌ترین عنصر مقدس و آیینی به شمار می­آمد تا جایی که ایزد آب (آناهیتا) همواره مورد ستایش بوده و نیایشگاه‌های بسیاری در مناطق دارای رودخانه­ و برکه برای ستایش ایزد آب بنا شده بود. همچنین از باورهای رایج نیاکان ما ناپسند و گناه بودن آلودن آب بوده است و همواره می­کوشیده­اند از پاکی آب مراقبت و نگهداری کنند تا جایی که شستشو در آب رودخانه را نکوهیده دانسته و برای شستشو مقدار آب مورد نیاز را از آن برمی­داشته­اند و و در جایی دیگر عمل شستشو را انجام می­داده­اند.

ایرانیان به دلیل سکونت در منطقه نیمه بیابانی همواره وجود آب را غنیمت می­شمرده­اند و علاوه بر بهره‌گیری از نقش معنوی آن، از آب برای زیبایی و تحرک­بخشی و پویایی بنا بهره می­گرفته­­اند. استفاده از آب در بنا صورت استفاده در حوض­ و پادیاوها بوده و در باغ به منظور ایجاد سرزندگی و زیبایی و آبیاری باغ در شکل جویبارها و حوض­ها استفاده می­شده است اکنون نیز وجود حوض­ها و جویبارها از شاخصه‌های اصلی باغ­های ایرانی به شمار می­آید.

استفاده از آب همچنین در شهرسازی ایران قدیم ایران مورد استفاده بوده است. همان­طور که در اصفهان می‌بینیم از سی­و‌سه پل برای زیبایی و پویایی در طراحی شهر بهره گرفته شده است. همچنین در شوشتر بهره­گیری از آب برای طراحی شهری و همچنین استفاده کاربردی برای آسیاب­های آبی را شاهد هستیم.

در معماری و شهرسازی جدید وجود آب چه به صورت رودخانه­چه به صورت برکه­ و دریاچه­های طبیعی یا مصنوعی از عوامل مهم ایجاد و ارتقای حس سرزندگی در شهر به شمار می­آید. طوری که شاهد هستیم از ویژگی شهرهای زیبای جهان وجود رودخانه­هایی در شهر است رودهایی که علاوه بر ایجاد حس طراوت و پویایی و سرزندگی، در شهر برای تفریح و تفرج و عاملی برای تمدد اعصاب وعاملی برای جلب توریست محسوب می­شود. این در حالی است که مردم شهر خوش آب و هوا و گردشگری همدان با وجود داشتن چند رودخانه از استفاده آن­ها بی‌بهره­ و یا حتی از وجود آن‌ها بی‌اطلاع هستند. رودهای زیبا و خروشانی که یا در حد و حصر باغ­های خصوصی و یا آلوده به فاضلاب­ها و یا با بی­تدبیری در شهرسازی دوره جدید مدفون در زیر خیابان‌ها هستند. این در حالی است که طبق قانون رودخانه­ها و حاشیه آن‌ها جزو اموال عمومی محسوب، و تصرف در آن‌ها ممنوع است. همین طور مدفون ساختن رودخانه­ها و مسطح کردن و خیابان کشی آن با آن‌که طبیعت طی صدها و هزاران سال آن­ها را تبدیل به مسیل­هایی برای عبور سیلاب کرده کاری نادرست و خطرآفرین هنگام بارش باران­های سیل­آساست. با توجه به ضروری بودن آزادسازی حاشیه رودخانه­ها به نفع بهره­برداری عمومی ضروری است این کار از طریق دستگاه­های مرتبط پیگیری و انجام­ شود تا بتوانیم شاهد بهره­گیری از رودخانه­های عباس­آباد و دره مرادبیک برای مصارف عمومی به شکل تفرجگا­ه­ها باشیم. همچنین ضروری است برای ایجاد و ارتقای حس سرزندگی و زیبایی رود میان رودان (بین­النهرین) پاکسازی و احیا شود به این منظور که موقعیت قرارگیری آن در مرکز شهر می­تواند تاثیر شگفتی بر زیبایی و سرزندگی شهری بگذارد و خطر سیلاب‌های ویرانگر را تا حد زیادی از بین ببرد و باعت نظم در این منطقه شود چیزی که اکنون به دلیل تسطیح‌نشدن در آن‌جا وجود ندارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.