به یاد فتوت نقاشان
نجوا کندری
برگزاری مراسم یادبود احمد فتوت با حضور هنرمندان و شاگردان او در همدان
سی و نهمین برنامه از سلسلهنشستهای «دیدار» به مناسبت یادبود احمد فتوت، پیشکسوت هنرهای تجسمی، روز جمعه ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۷ در شهر کتاب همدان برگزار شد. در این نشست که با حضور هنرمندان، شاگردان و خانواده احمد فتوت و شهروندان هنردوست همراه بود، هوشنگ جمشیدآبادی، علی سجادی، حسن شیوا، محمد غفوریمنش، حسن محمدی، حسین اردلانی و فائزه فتوت با اجرای حسین زندی، به بیان سخنانی درباره این هنرمند برجسته همدانی پرداختند.
یادبودی برای فتوت نقاشان
در ابتدای این مراسم، ویدئویی با محوریت ویژگیهای کاری و شخصیتی احمد فتوت برای حاضران در سالن به نمایش درآمد. پس از پایان این ویدئو، حسین زندی، دبیر نشست، ضمن تسلیت درگذشت «فتوت نقاشان» درباره این برنامه یادبود گفت: «امروز به بهانه یادبود استاد گرانقدر، نقاش شناخته شده کشورمان، معلم اخلاق، استاد احمد فتوت گرد هم آمدیم تا به خودمان یادآوری کنیم بزرگان و سرمایههای هنری و فرهنگی این کشور را فراموش نمیکنیم.»
زندی در ادامه به این نکته اشاره کرد که قرار بود اوایل اسفندماه یک گردهمایی با حضور جمعی از شاگردان و دوستان این نقاش همدانی داشته باشیم که متاسفانه با فوت استاد، این حسرت برایمان باقی ماند. وی در ادامه به بیان خاطرات خود با احمد فتوت در چند سال آخر عمر این هنرمند برجسته پرداخت.
احمد فتوت؛ یکی از ارکان چهارگانه
اولین سخنران مراسم «به یاد فتوت نقاشان»، هوشنگ جمشیدآبادی، نویسنده و پژوهشگر همدانی بود. او درباره پیشینه دوستی خود با احمد فتوت در مقاطع زمانی مختلف همچون دوران تحصیل در دبیرستان، زمان آموزگاری در اسدآباد و هنگام بازگشت به همدان صحبت کرد.
جمشیدآبادی خود به همراه سه دوست دیگرش پرویز یعقوبزاده، احمد فتوت و مهندس محمد قهوهای را ارکان چهارگانه نامید و از رابطه دوستی خود با آنها سخن گفت. وی در بخشی از صحبتهایش نیز به فعالیتهای حرفهای و هنری فتوت همچون دکورسازی نمایش و نقاشی ویترای اشاره کرد.
پاگرفتن رشته گرافیک در همدان به دست «فتوت نقاشان»
در ادامه نشست، علی سجادی، یکی از خوشنویسان مطرح کشور، به بیان برخی از ویژگیهای شخصیتی فتوت پرداخت. او از احمد فتوت بهعنوان یکی از چهار معلم تاثیرگذار خود یاد کرد و تشویقهای او را دلیلی برای پانهادن خود در مسیر فعالیتهای هنری دانست.
سخنران بعدی این مراسم، حسن شیوا، یکی از دوستان و همکاران فتوت بود. شیوا بر این نکته تاکید کرد که وجه آموزشی احمد فتوت و نقش او در آموزش فعالیتهای هنری همدان مغفول مانده است. او در این باره گفت: «سال ۶۳ رشته نوپای گرافیک به برکت وجود آقای فتوت در همدان پا گرفت. این مرد دستتنها در دهه شصت که سختگیریها و ممنوعیتهای بسیاری وجود داشت، این کار بزرگ را به سرانجام رساند. رشته هنری گرافیک ابتدا در هنرستان چمران و تهذیب پایهگذاری شده و بهتدریج همچون جویباری جاری و به رودی خروشان تبدیل شد. اگر وجود آقای فتوت نبود، من مطمئنم که حداقل هرگز در دهه شصت این رشته در همدان پا نمیگرفت و افراد بسیاری متضرر میشدند.»
پس از پایان سخنان شیوا، محمد غفوری منش، یکی دیگر از شاگردان احمد فتوت، درباره ویژگیهای شخصیتی این نقاش همدانی صحبت کرد. غفوریمنش به این موضوع پرداخت که اکبر عاقلان در دوره راهنمایی او را با هنر آشنا و احمد فتوت نیز در دوران دبیرستان وی را عاشق هنر کرد. غفوریمنش صحبتهای خود را با خواندن دلنوشتهای برای آموزگار خود به پایان رساند.
هنرمندان امروز کشور؛ شاگردان دیروز فتوت
در ادامه مراسم یادبود، زوج هنرمند، کاظم مرادی (خواننده و نوازنده تار) و شادی فریدونی (نوازنده دف) به اجرای چند قطعه موسیقی پرداختند. سپس حسن محمدی خاطراتی را از دوران شاگردی خود نزد فتوت روایت کرد. او در بخش دیگری از سخنانش به این نکته اشاره کرد که بسیاری از هنرمندان برجسته امروز در کشور حاصل همان کلاسهای دبیرستان رشته هنر هستند که احمد فتوت تاسیس کرد.
پنج دوره هنری فتوت
سخنران بعدی نشست، حسین اردلانی، نویسنده کتاب «پیشگامان هنر نقاشی همدان: زندگینامه و تحلیل آثار» بود. اردلان در ابتدا بیوگرافی مختصری از زندگی شخصی و حرفهای احمد فتوت ارائه داد و دستاوردها و جوایز او را بررسی کرد. وی در بخش بعدی سخنانش، آثار و فعالیت هنری فتوت را به پنج دوره تقسیم کرده و درباره ویژگیهای هر دوره، آثار مربوط به هر یک از این پنج دوره و جنبههای مختلف هنری این آثار توضیح داد. این پنج دوره از نظر اردلان شامل نقاشی روی سرامیک، دوره کپی از آثار هنرمندان بهویژه کمالالملک، دوره نقاشی طبیعت، دوره پرداختن به اجتماع و دوره نهایی و آثار انتزاعی فتوت میشود.
پایانبخش سی و نهمین برنامه از سلسلهنشستهای «دیدار» با عنوان «به یاد فتوت نقاشان»، سخنرانی فائزه فتوت، دختر احمد فتوت بود. او ضمن تشکر از خانواده خود، هنرمندان، شاگردان پدرش و مردم شهر همدان، دلنوشتهای را در وصف پدر خود و خطاب به او برای حاضران در سالن خواند.
یادبود احمد فتوت، پیشکسوت هنرهای تجسمی، در قالب سی و نهمین برنامه از سلسلهنشستهای دیدار به همت هفتهنامه همداننامه و با همراهی شهر کتاب همدان، انجمن شاهنامهخوانی چکاد، شهربانپرس و صفحه خاطرهبازی برگزار شد.