جشنواره تئاتر کودک و‌نوجوان میراث ناملموس همدان

0
جشنواره تئاتر کودک و‌نوجوان میراث ناملموس همدان

ناهید زندی صادق

«مسعود ویژه» از مدیرانی است که خیلی ساده و صمیمی صحبت می‌کند و معمولا برای خبر و اطلاع‌رسانی وقت می‌گذارد، بیست و نهمین دوره از جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان بهانه‌ای شد تا دیدگاهش را درباره افتتاحیه جشنواره جویا شویم.
– نظرتان را درباره افتتاحیه جشنواره بفرمایید.
افتتاحیه امسال با سال‌های گذشته کمی تفاوت داشت. آخرین دوره‌ای که جشنواره در همدان برگزار شد افتتاحیه در پیاده‌راه بوعلی برگزار شد و شرایط آنجا ایجاب می‌کرد که استقبال خوبی شود. با توجه به شرایط آب‌و هوایی ما برنامه‌ریزی کردیم افتتاحیه امسال در سالن ورزشی برگزار شود، واقعیت این است که ما ترس این را داشتیم که استقبال باشکوهی را شاهد نباشیم؛ اما خوشبختانه جمعیتی که در افتتاحیه امروز حضور داشتند از جمعیتی که در پیاده راه بوعلی جمع شدند، خیلی بیشتر بودند و از نگاه ما برنامه امروز خیلی پرشور و باشکوه اجرا شد.
هنرمندان متعددی در سطح استان و کشور آمدند و بخش‌های متنوعی را اجرا کردند، خوشبختانه لحظات شادی را برای کودکان رقم زدیم. تمام این زحمات و هزینه‌ها به خاطر یک لحظه لبخند کودکان همدانی است.
– متاسفانه خیلی از همین کودکان و خانواده‌های آن‌ها پشت در ماندند و نتوانستند وارد سالن شوند، آیا امکان نداشت جای بزرگتری را برای افتتاحیه در نظر بگیرید؟
تا همین دو سه روز پیش بنا بود افتتاحیه در پیاده‌راه بوعلی برگزار شود، تا افراد بیشتری بتوانند در این ویژه‌برنامه شرکت کنند، اما با توجه به بارانی بودن هوا تصمیم گرفته شد در مکانی سرپوشیده برگزار شود. البته تدبیری که در این زمینه اندیشیده شد، این بود که تماشاخانه کانون پرورش‌ فکری کودکان و نوجوانان در محل افتتاحیه به اجرای برنامه‌هایی بپردازند که کسانی که خارج از سالن ماندند نیز بتوانند از این برنامه استفاده کنند. اجرای گروه گیگیلی‌ها و عموصفا باعث شد مردم عزیز همدان ناراضی از اینجا نروند و حداقل چند برنامه جنبی را تماشا کنند.
– پیش‌بینی شما از میزان تماشای تئاترها چیست؟
تجربه سال‌های پیش نشان داده که همدانی‌ها تماشاچیان بی‌نظیری هستند و سالن‌ها پر خواهد شد. البته اجراهای صبح مختص دانش‌آموزان است و از پیش رزرو شده‌اند. ما تلاش کردیم این بچه‌ها تنها از یک منطقه نباشند. به اصطلاح هم از نقاط بالای شهر دانش‌آموزان به تماشای تئاترها خواهند آمد، هم میزبان دانش‌آموزان مناطق پایین شهر خواهیم بود. از نقاط مختلف شهر کودکان و نوجوانان به تماشای نمایش‌ها خواهند آمد.
برای سانس بعد از ظهر هم سایت «گیشه تئاتر» که متعلق به فرهنگ و ارشاد اسلامی است، برای خرید بلیط به خانواده‌ها معرفی شده‌است. امیدواریم استقبال خوبی شود.
– متاسفانه برخی از مخاطبان انتقادهایی به گیشه‌تئاتر دارند و خیلی‌ها تیوال را ترجیح می‌دهند.
واقعیت این است که من فرصت نکردم این سایت را بررسی کنم؛ اما با توجه به اینکه گیشه‌تئاتر مربوط به وزارتخانه ارشاد است و هزینه‌ای برای فروش بلیط دریافت نمی‌کند به نفع اقتصاد خانواده‌هاست. اگر قرار باشد تخفیفی داده شود باید به مخاطب و تماشاگر تخفیف بدهیم.
– از دیدگاه شما اجرای چنین جشنواره‌ای برای همدان و‌ همدانی‌ها چه آورده‌ای دارد؟
 همیشه گفته‌ام که جشنواره تئاتر کودک و‌ نوجوان میراث ناملموس همدان است
ما سابقه چند هزار ساله در هنر داریم و در عرصه‌‌های مختلف هنری همواره حرفی برای گفتن داشته‌ایم، هنر تئاتر از این قاعده مستثنی نیست. اگر از بقیه هنرها به عنوان میراث ناملموس نام می‌بریم نباید این هنر را نادیده گرفت و باید تئاتر را هم مانند دیگر هنرها حفظ و حراست کرد.
متاسفانه برای برخی از مسئولان همدان این موضوع جا نیفتاده و همین باعث شد جشنواره تئاتر کودک و نوجوان یک سال مهمان شهر اردکان در استان یزد باشد.
متولی اصلی فعالیت‌های هزینه‌بر در خیلی از کشورها شهرداری‌ها هستند و خوشبختانه در همدان نیز امسال شهرداری همدان پای کار آمد و ما به لحاظ فنی و هنری در کنار شهرداری هستیم و امیدواریم این دوره از جشنواره به بهترین شکل ممکن برگزار شود. افتتاحیه که خوشبختانه خیلی خوب برگزار شد.
 امیدوارم در هفته جاری شرایطی فراهم شود که شورای شهر و شهرداری همدان به این جمع‌بندی برسند که این جشنواره همواره در خاستگاه و خانه اصلی‌اش باقی بماند. ما «دبیرخانه دائمی جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و‌نوجوان» را راه‌اندازی کرده‌ایم و این واژه دائمی تاکیدی بر تمایل همدانی‌ها برای ماندن این جشنواره در همدان است. امیدواریم بعد از ما هم هر فردی در مجموعه اداره فرهنگ و ارشاد و شهرداری مسئولیتی می‌پذیرد از این جشنواره حفظ و صیانت کند.
– این جشنواره چگونه به همدان بازگشت؟
بعد از اینکه جشنواره از همدان رفت و در استان یزد و شهر اردکان برگزار شد، برخی از دغدغه‌مندان و هنرمندان حوزه نمایش در کنار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی رایزنی‌هایی را با افراد مختلف انجام دادند، پیش از نوروز با شورای شهر و شهرداری مذاکراتی داشتیم در نهایت موافقت کردند. بعد از عید در صحن علنی شورا لایحه‌ای که شهرداری همدان ارائه کرده بود پذیرفته شد و مصوب کردند.
مقدمات کار فراهم شد، پس از مکاتباتی که با وزارت ارشاد داشتیم، وزیر فرهنگ و ارشاد موافقت کردند، معاون هنری ایشان با وجود به مذاکراتی که از قبل انجام شده‌بود موافقت نمی‌کردند.
ما ناامید نشدیم و از طریق نمایندگان همدان در مجلس کار را پیگیری کردیم. آقای صوفی چندین بار تماس گرفتند و ملاقاتی با وزیر ارشاد داشتند، آقای حاج‌بابایی هم پیگیری‌هایی کردند، خوشبختانه بازگشت جشنواره قطعی شد و در نهایت امروز خنده و شادی کودکان این شهر را دیدیم و لذت بردیم.
در این میان جا دارد از شهردار، کارمندان دلسوز شهرداری، آقای رجبی، رئیس سازمان فرهنگی-هنری شهرداری که واقعا جانانه پای کار آمدند و از هیچ حمایتی فروگذار نکردند. شورای شهر هم نظر مساعدی داشتند و برای تصویب اعتبار مورد نیاز خیلی حمایت کردند، تشکر کنم.
وقتی شهرداری با این جدیت پای کار ایستاد، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان هم به ویژه آقای وفایی و آقای الوانیان اعلام همکاری کردند و مبلغی برای آماده سازی و تعمیر و تجهیز سالن‌ها اختصاص دادند
هفت سالن از نظر صوت، نور و دیگر کاستی‌هایی که وجود داشت، تعمیر و تجهیز شد که می‌توان امیدوار بود بعد از این جشنواره هنرمندان شهر و استان همدان در این‌سالن‌ها اجراهای خوبی داشته باشند.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.