*آیدا شاکر
*روزنامهنگار
«غلامحسین مجذوبی» معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بوعلی سینا همدان در نشست هماندیشی بررسی تاثیرات دستسازههای انسانی در کوهستان الوند ضمن تاکید بر آسیبهای محیط زیستی ساخت جاده برگشت گنجنامه همدان این اقدام را غیرکارشناسی خواند و ابراز امیدواری کرد خبر فراهمسازی مقدمات و اعتبارات برای ساخت این جاده در حد شایعه باشد.
ششمین نشست هماندیشی مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان با موضوع ستاندهها و دادههای طبیعت همدان برای بررسی تاثیرات دستسازههای انسانی در کوهستان الوند با حضور برخی مسئولان شهری و اساتید و کارشناسان این حوزه برگزار شد.

آسیبهایی که به دره گنجنامه رسید
طی این نشست «رضوان سلماسی» رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان با تاکید بر اهمیت منطقه دره گنجنامه بر اقلیم و آب و هوای همدان بیان کرد: منطقه دره گنجنامه که بالاترین پل ارتفاعی مشرف بر شهر همدان به حساب میآید نقش مهمی در تعیین اقلیم و آب و هوای این شهر کهن دارد و هر اقدامی که در راستای آسیب به این منطقه اتفاق بیفتد به طور مستقیم بر شهر تاثیر خواهد گذاشت. برای مثال اقدامات سالهای اخیر در این منطقه سبب شده است دمای شهر حدود ۷ الی ۸ درجه افزایش پیدا کند و این موضوع اهمیت توجه به حفاظت از این منطقه را نشان میدهد.
سلماسی اظهار کرد: این نشست به منظور توجه به تاثیرات اقداماتی که طی سالهای اخیر در منطقه گنجنامه صورت گرفته است، برگزار شد تا بررسی کنیم این ساخت و سازها چه تاثیرات زیست محیطی بر این منطقه داشته است و درحال حاضر منطقه در چه شرایطی است و آیا فرصتی برای اقدامات آتی در منطقه دره گنجنامه وجود دارد یا خیر.
وی افزود: گنجنامه همدان یکی از عوامل مهم معرفی همدان به گردشگران داخلی و خارجی بوده است و علاوه بر طبیعت زیبا و مثالزدنی آن، وجود آثار تاریخی در این منطقه نشانگر قدمت تاریخی همدان نیز بوده است. در حقیقت این منطقه دو عنصر تاریخ و طبیعت همدان را در کنار همدیگر فراهم آورده است و از دیدگاه جذب گردشگر و معرفی شهر همدان به کشور نیز حائز اهمیت است.
رئیس مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان خاطرنشان کرد: یکی از ارکان مهم توسعه پایدار حفظ محیط زیست و سرمایههای طبیعی است که بدون آنها ما میراثی برای آیندگان خود نخواهیم داشت اما متاسفانه ساخت و سازهایی که در دامنه این کوهستان طی سالها انجام شده سبب ایجاد مشکلاتی در بدنه این کوهستان زیبا شده است بنابراین بررسی در این خصوص و تصمیمگیری صحیح و کارشناسی برای حفظ این منطقه بسیار مهم است.
اقدام غیرکارشناسی و آسیبزا
در ادامه این نشست «غلامحسین مجذوبی» معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بوعلی سینا ضمن برشمردن زیباییهای طبیعت همدان بیان کرد: طبیعت همدان و «دره رود» های بیشماری که در این منطقه وجود دارد در کمتر نقطه دنیا دیده میشود که متاسفانه قدر دانسته نمیشوند البته اخیرا تلاشهایی به منظور همفکری و مشورت و ارتباط بخش پژوهشی دانشگاه با شهرداری و مسئولان شهری اتفاق افتاده که خوب است اما کافی نیست و در این زمینه بسیار مهم است که اگر انجام کاری بر مبنای پژوهش دقیق کارشناسی و علمی باشد مسئولان بدون درنظر گرفتن منافع شخصی به نتایج این پژوهشها احترام بگذارند و عمل کنند.
مجذوبی افزود: در خصوص ساخت جاده برگشت گنجنامه مدتی قبل با دانشگاه و مرکز پژوهش و فناوری صحبتهایی شد و این اقدام غیرکارشناسی و آسیبزا برآیند شد اما اخیرا خبرهایی شنیده ایم که برای ساخت این جاده اعتبار درنظر گرفته شده و مصمم هستند اگرچه امیدوارم این خبرها صحیح نباشند و در حد شایعه بمانند.
مخالفت اساتید دانشگاه
«حسن سجادزاده» دکترای شهرسازی و طراحی شهری نیز در این راستا، ساخت جاده برگشت گنجنامه را اقدامی غیرعلمی دانست و گفت: متخصصین و اساتید دانشگاه با طرح ساخت جاده برگشت مخالفت کردند و پیشنهادی که از سوی دانشگاه برای رفع معضل ترافیک به جای ساخت جاده برگشت ارائه شد، احداث حمل و نقل سبز و عمومی، ایجاد تور دوچرخه و سایر راهکارهای اینچنینی به منظور رفع این معضل بود.
در این نشست «رضا بهراملو» عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان و «حسن فرخی» رئیس گروه پدافند غیرعامل بسیج، نیز در خصوص اهمیت توجه به محیط زیست و طبیعت زیبای شهر و جلوگیری از ساختو سازهای آسیب رسان، در طبیعت همدان مطالبی ارائه کردند.