آب و خاک قربانی سیاستهای غلط
نازنین ناصری
«دکتر داریوش اردلان» عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین الحاق اراضی به محدوده شهرها را منوط به بررسی منابع اکولوژیکی اراضی الحاقی میداند و میگوید باید به توان و ظرفیت ارائه خدمات شهری به مناطق الحاق شده نیز توجه کرد. چرا که الحاق اراضی و گسترده شدن شهر، باعث ضعف در ارائه خدمات شهری به مناطق الحاق شده میشود.
اردلان با تأکید بر این نکته که در تمام طرحهای شهری باید برای الحاق زمین و گسترش محدوده آن، مطالعات گستردهای از جمله در حوزه آب، خاک و پوشش گیاهی انجام شود، اظهار میکند: در حوزه تامین آب باید مشخص شود آب شرب آن از چه طریقی میخواهد تامین شود. وقتی که شما بخواهید یک محدوده را به شهر اضافه کنید، شاید در داخل آن محدوده یک سری کاربریهای روزمره برای ساکنین ایجاد کنید. اما ارائه خدمات یکسری از کاربری ها مانند بیمارستانها، دانشگاهها توسط شهر انجام میشود. بنابراین باید مشخص شود زمانی که یک شهر را با ابعاد درنظر گرفته شده گسترش میدهید آیا برای عدم کاهش ارائه خدمات شهری آن رویکردی درنظر گرفته شده است یا خیر.
وی در ادامه میگوید: کاربریهایی که قبلا خدمات ارائه میدادند از جمله پوشش گیاهی و جنس خاک که بزرگترین سرمایه یک کشور است، به بهانه تامین مسکن نمیتوان آنها را از بین برد. زمینهایی که به محدوده شهر الحاق میشود، وضعیت آنها از نظر پوشش گیاهی و جنس خاک نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه شهر همدان شهر در دامنه الوند قرار دارد و باغات زیادی مانند دره مراد بیگ و عباس آباد در آن موجود است که در گسترشهای قبل انقلاب از بین رفته است، بنابراین الزامی وجود دارد که گسترش به صورت پیوسته باشد. یا به صورت یک شهر جدید پیرامون همدان با یک فاصله در اراضی که جنس خاک و پوشش گیاهی مناسب نیست، الحاق در آنجا صورت بگیرد. این موارد مستلزم یک بررسی کارشناسانه بوده که قطعا زمان بر است و باید از کار عجلهای به دلیل حل مشکل مسکن از آن اجتناب کرد .
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تنها بخشی مشکل مسکن مربوط به زمین بوده و بخش عمده مشکل به هزینههای ساخت برمیگردد، تصریح میکند: یکی از عوامل مهم افزایش قیمت مسکن هزینه ساخت و تورم موجود در ساخت و ساز است که باعث می شود دسترسی شهروندان به مسکن مطلوب دچار مشکل شود. لذا اگر هدف تامین مسکن است، باید سیاستهای دیگر را نیز همزمان پیگیری کرد و گسترش شهر به تنهایی پاسخگو نیست. زیرا گسترش شهر باعث افزایش قیمت زمینهایی می شود که قبلا جزو محدوده نبودند و تغییرمثبتی در تامین مسکن ایجاد نمیکند. سیاست های دیگر مانند صنعتی سازی، انبوه سازی باید در پیش گرفته شود که این سیاستها فاز دیگری از مطالعات محسوب میشوند.