از نشان فرهنگی «همداننامه» رونمایی شد
روز پنجشنبه ۹ اسفندماه ۱۴۰۳ در جشن هفتمین سالروز انتشار همدان نامه که با استقبال پرشور بسیاری از هنرمندان، نویسندگان، شاعران، اعضای تحریریه و دوستداران این نشریه همراه بود، از نشان فرهنگی «همداننامه» رونمایی شد. این نشان به دست اردشیر محرابی، هنرمند مجسمهساز همدانی، طراحی و ساخته شده است.
نشان فرهنگی «همداننامه» هر سال در دست یک همداندوست
به گفته حسین زندی، فعال فرهنگی و سردبیر هفتهنامه «همداننامه»، نشان فرهنگی این رسانه قرار است برای نکوداشت مقام نویسندگان، منتقدان، هنرمندان، پژوهشگران و واقفان استان همدان یا افرادی که برای این استان فعالیتی داشتهاند، هر سال به یک زن یا مرد فرهنگی اهدا شود. دلیل این که نشان «همداننامه» مانند بسیاری از نشانهای دیگر بهصورت سالانه تنها به یک فرد تعلق میگیرد، چالشیتر شدن گزینش و ارزشمندتر شدن این نشان است.
زندی در پاسخ به این سوال پرتکرار که آیا نشان فرهنگی «همداننامه» صرفا یک جایزه کتاب سال بوده و فقط به نویسندگان اهدا خواهد شد، گفت: «این جایزه قرار نیست جایزهای برای نویسندگان باشد و فراتر از این موضوع است. بهعنوانمثال این نشان میتواند به فردی، چه زن و چه مرد، که پژوهشگاهی در استان همدان تاسیس کرده، کتابخانه یا ثروتش را وقف کار فرهنگی برای استان کرده، عمرش را برای فرهنگ همدان گذاشته، فیلمی درباره همدان ساخته، نمایشگاهی با این موضوع برپا کرده، کتابی در حوزه همدان نوشته یا اثری در این زمینه خلق کرده، تعلق بگیرد.»
نشان فرهنگی «همداننامه»، نشانی اختصاصی برای مردم همدان نیست
پایهگذار نشان فرهنگی همداننامه با بیان این نکته که همه مباحث مطرح شده مربوط به استان همدان است و نه فقط شهر همدان؛ تاکید کرد قرار نیست این نشان را فقط همدانیها دریافت کنند. ممکن است فردی از شهر، استان و یا حتی کشور دیگری، یک قدم بزرگ فرهنگی برای استان همدان بردارد؛ بهعنوان نمونه یک وقف فرهنگی انجام دهد یا اثری فرهنگی-هنری برای استان همدان تولید کند؛ در این صورت میتوان تصمیم گرفت که نشان «همداننامه» به این فرد اهدا شود.
وقف فرهنگی یکی از محورهای موضوعی این نشان فرهنگی است
سردبیر هفتهنامه «همداننامه» دو هدف اصلی را برای اهدای این نشان فرهنگی برشمرد. او هدف اول را توجه به افرادی که در حوزههای مختلف فرهنگی برای استان همدان فعالیت میکنند، عنوان کرد و در این باره گفت: «در چهل- پنجاه سال گذشته ارزش فرهنگ چندان جدی گرفته نشده است. بسیاری از افراد در این سالها کار فرهنگی انجام دادند؛ اما کارشان مغفول مانده و دیده نشده است. افراد بسیاری پژوهشهای مهمی انجام دادهاند؛ اما در گوشه کتابخانهها مانده است. فیلمی ساختهاند؛ اما دیده نشده است. وقفی کردهاند؛ اما به آن توجهی نشده است. خیلی از افراد از اهمیت وقف فرهنگی آگاهی ندارند. این موضوع یکی از محورهای موضوعی نشان ماست که قرار است به آن توجه شود.»
نشان فرهنگی «همداننامه»، محرکی برای توجه به فرهنگ بومی
زندی، تشویق پژوهشگران و فعالان حوزه فرهنگی به کار در زمینه موضوعات محلی را بهعنوان دومین هدف اصلی اهدای نشان فرهنگی همداننامه بیان کرد. وی افزود بسیاری از پژوهشگران به تاریخ محلی و موضوعات بومی و محلی توجهی نمیکنند. اما این موضوعات بسیار اهمیت دارند و باید به آنها توجه کرد.
حسین زندی در پاسخ به این سوال که تصمیمگیری برای این که نشان فرهنگی «همداننامه» به چه فردی اهدا شود، بر عهده کیست، گفت: «من بهعنوان سردبیر همداننامه بهصورت شخصی برای این نشان تصمیم نمیگیرم. قطعا این تصمیم با مشورت اعضای تحریریه همدان نامه و افرادی که در شورای نویسندگان این رسانه هستند، گرفته خواهد شد. باتوجهبه این که همداننامه بهعنوان یک نهاد، بهغیراز فعالیت رسانهای، فعالیتهای دیگری نیز دارد، از نظر همه افرادی نیز که در برگزاری رویدادها با ما همکاری دارند، برای اهدای نشان بهره خواهیم برد.»
مخاطبان همداننامه و افکار عمومی؛ داوران اصلی این نشان فرهنگی
وی درباره نحوه داوری برای اهدای این نشان فرهنگی افزود: «این نشان مانند جوایز کتاب سال و جوایز مشابه، داور خاص ندارد. البته از نظرات بزرگان و اساتید استفاده میکنیم. اما افکار عمومی و تاثیر آن اثر یا فعالیت در جامعه برای ما اهمیت بیشتری دارد. بهعنوانمثال، فردی که کتابی نوشته، اثری خلق کرده یا فیلمی ساخته که در جامعه یا افکار عمومی تاثیر بسیاری داشته و یا استان همدان یا شهرستانی از همدان را در کل دنیا معرفی کرده، برای ما بسیار مهم است.»
زندی در ادامه توضیحات خود درباره داوری، تاکید کرد که در کنار اساتید و بزرگان، داوران اصلی این نشان، مخاطبان همداننامه و افکار عمومی خواهند بود. در واقع یک نظرسنجی از جامعه هدف که همان مخاطبان همداننامه و مردم عادیای هستند که تاثیر اثر خلقشده را پذیرفتهاند، صورت میگیرد و بر اساس نگاه این دو گروه تصمیم گرفته میشود که نشان به چه فردی اهدا شود.
گفتنی است اولین نشان فرهنگی «همداننامه» در بهار سال ۱۴۰۴ طی یک مراسم رسمی به خالق یا خالقان اثری فرهنگی برای استان همدان تقدیم خواهد شد.