*افزایش نشاط اجتماعی با مردمیسازی فعالیتهای فرهنگی
*نازنین ناصری
*خبرنگار
امروزه اغلب مردم شهر با مشکلات اقتصادی زیادی روبهرو هستند که خارج از توان و ظرفیت همه افراد جامعه است و به نوعی سلامت و آرامش آنها را به مخاطره انداخته و هر روزه بر میزان استرس و اضطراب آنها میافزاید که باعث کاهش نشاط اجتماعی در جامعه میشود. در این میان وظیفه مسئولان در افزایش نشاط اجتماعی، فراهم کردن زمینهها و فضاهای فرهنگی مختلف از جمله سالنهای تئاتر و موسیقی است که برای لحظاتی هم که شده افراد از مشکلات زندگی روزمره جدا شوند. این فضاها در همدان به چه صورت است و چقدر در افزاش نشاط اجتماعی شهر موفق بوده است؟ به گفته مسئولان برای افزایش نشاط اجتماعی در جامعه نیازمند همکاری مردم و به نوعی مردمیسازی سرگرمیها و جشنها هستیم. همچنین بخشی از نشاط اجتماعی به افزایش امید در جامعه بر میگردد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان با اشاره به مجتمع های فرهنگی و هنری موجود در سطح استان میگوید: در حال حاضر دو مجتمع فرهنگی و هنری در شهر همدان وجود دارد. در کنار این مجتمعها شهرداری نیز فرهنگسراها،کتابخانهها و مراکز فکری خود را دارد.
جوادی در ارتباط با کمبود فضاهای فرهنگی توضیح میدهد: باید تلاش کنیم فضاهای بیشتری ایجاد کنیم. هم اکنون سالن های سینما و پردیسهای ما فعال هستند. در این میان مراکز غیر دولتی مانند آموزشگاهها و موسسات نیز جز فضاهای فرهنگی و هنری است.
وی با اشاره به اینکه برای افزایش نشاط اجتماعی جامعه در ماههای اخیر تعداد زیادی کنسرت بر اساس آمار در شهر همدان و شهرستان های دیگر برگزار شده است، اضافه میکند: در حال برنامهریزی برای تولید بیشتر آثار هنری از جمله موسیقی، نمایش هنرهای تجسمی برای علاقهمندان در سال آینده هستیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان با بر شمردن شاخصهای نشاط اجتماعی در حوزههای هنری، فرهنگی و ادبی تأکید میکند: از جنبه های کمی و کیفی باید آنها را ارتقا دهیم و با سایر دستگاه های فرهنگی هم افزایی برای جامعه هدف بیشتری داشته باشیم تا نشاط در جامعه با ابعاد بیشتری شکل بگیرد.
جوادی مطرح میکند: بخشی از نشاط اجتماعی در جامعه به افزایش امید در جامعه در کنار فعالیتها و برنامه هایی جهت ایجاد رضایت درونی و باطنی بر میگردد که همواره در این زمینهها باید اقدامات لازم انجام شود.
*سیاستگذاری در حوزه نشاط اجتماعی
رئیس سابق کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر همدان با اشاره به وظایف شورا در حوزه ایجاد فضاهای فرهنگی و افزایش نشاط اجتماعی، میگوید: سیاست گذاریهای شورا و اقدامات مدیریت شهری تلاش میکند تا از این فضاها استفاده مطلوب شود و فضاهایی که امکان پذیر است مانند سالن ورزشی را توسعه دهد.
سعید شهابی نیا با اشاره به چالشهای موجود در حوزه فرهنگی عنوان میکند: مشکل عمدهای که در این زمینه وجود دارد، این است که شهرداری یک نهاد خدمات رسان است که به صورت تخصصی یکی از حوزههای فعالیت آن بخش فرهنگی است. اما ماموریت اصلی شهرداریها بیشتر روی عمران و آبادانی شهر متمرکز شده است. اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت تخصصی در بخش فرهنگی و اداره ورزش در بخش ورزش و جوانان انجام وظیفه میکند.
*چالش جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
شهابی نیا با اشاره به اینکه شهرداری با اقداماتی که انجام داده سعی کرده فضاهایی که در اختیار دارد به صورت رایگان یا با هزینه خیلی کم در اختیار بخش فرهنگی قرار دهد، تصریح میکند: سیاستگذاری که در این دوره شورا داشتیم. مطالبه جدی ما در سال ۱۴۰۲ از استاندار وقت این بود که چرا با وجود بومی بودن استاندار و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تئاتر کودک و نوجوان در همدان برگزار نشود. بخشی از مشکلات آن به بودجه مربوط میشد که شهرداری به صورت استثنا به تنهایی این هزینه را تامین کرد که تئاتر کودک و نوجوان به استان دیگر منتقل نشود و جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان در سال ۱۴۰۳ در همدان برگزار و سالنهای نمایش و فرهنگسرا در اختیار این جشنواره قرار داده شد.
وی به حوزههای ورزشی اشاره کرده و میگوید: تمام فضاهای ورزشی مانند احداث زمینهای چمن مصنوعی در تمام پارکها انجام و زیر ساختها فراهم در نتیجه مسابقات محلی برگزار شد.
وی میافزاید: در زمینههای مختلف شهرداری خدماترسانی میکند که بیشتر از توان آن است. اگر نهاد بیرونی بررسی کند به این موضوع خواهد رسید که شهرداری تمام تلاش خود را می کند. سالنهای تئاتر را برای جشنواره فجر با وجود اینکه بعد از کرونا تعطیل شده بود، پای کار آورده و کارهای عمرانی برای آن انجام شد.
*مردمی سازی فعالیتها
شهابینیا در ادامه میگوید: این سالنها از نظر زیر ساختها از استانداردهای لازم پایین تر بوده و مشکلاتی وجود دارد که نیازمند بررسی است. در حوزه فرهنگی نیز در همدان جهت قرائتخوانی یا کتابفروشی برای علاقهمندان به این حوزهها فضای خیلی کمتری وجود دارد. در کمیسیون فرهنگی مردمیسازی فعالیتها، بازیها و سرگرمیها پیشنهاد شد که در پی اعلام ظرفیت گروههای مختلف مردمی، امکانات در اختیار آنها قرار دهیم تا برنامههای مختلف را در سطح محلی اجرا کنند و به جای متمرکز کردن آن در یکجا کل شهر پوشش داده شود.
عضو شورای اسلامی شهر همدان ضمن اشاره به اینکه امسال در دهه فجر کار خوبی که سازمان فرهنگی انجام داد این بود که از روز اول از یک محله شروع به برگزاری مراسم کرد و در محله های مختلف ادامه داشت، عنوان میکند: شهرداری در توسعه فضاها تا جاییکه در حوزه وظایف و اختیارات آنها است زیر ساختها را مهیا کرده بهطوری که در تالار قرآن سالن های مختلفی در نظر گرفته شد.
*مطالبهگری شورا
شهابینیا توضیح میدهد: پیگیری میکنیم سالن های مختلف بکار گرفته شود. بهطوری که موضوعاتی که در حوزه شهرداری است شورا پیگیری میکند که اقدامات انجام شود. اما در حوزههای بیرون از شهرداری نمیتوانیم ورود کرده و مطالبهگری داشته باشیم. تا جایی که بتوانیم، با توجه به کمبود بودجه در شهرداری پیگیری میکنیم با نصب بنر و برگزاری جشنهای مختلف و مراسمات مذهبی نشاط شهری و اجتماعی را افزایش دهیم. بهطوری که در مراسمات ملی و بر اساس آداب و رسوم گذشتگان از جمله هر ساله در شب چله ما مراسم برگزار میکنیم.