*امیرعلی لطفی تابنده
*کارشناس HSE
بهداشت حرفهای یکی از مهمترین مسائل در هر محیطی است و اغلب در دید عموم به افرادی تعلق میگیرد که مسئول ایمنی هستند و دو موضوع دیگر بهداشت و محیط زیست در ذهن عام مردم جایی به خود اختصاص نداده است. همچنین آموزشهای مهم و لازم به منظور بهداشت حرفهای در اختیار مردم قرار نمیگیرد.
ایمنی، بهداشت و محیط زیست نه تنها در محیطهای کاری و جامعه بلکه باید از هر منزل شروع شود. ایمنی در منازل شامل داشتن آگاهی از نحوه برخورد با اتفاقات ناگوار است. بسیاری از مناطق در همدان از آموزشهای تخصصی و کافی در زمینه بهداشت حرفهای برخوردار نیستند. کسب اطلاع از بهداشت حرفهای عمومی برای هر فردی لازم و ضروری است. واگذاری و انتقال خطر به شرکتهای بیمه، یکی از استراتژیهای برخورد با خطر است. پرسش اصلی این است که بیمهها چگونه میتوانند علاوه بر جبران خسارات، از طریق الزام بر اعمال سیاستهای بهداشت حرفهای، نقش بازدارندگی در وقوع و کاهش آسیبهای وارده در محیطهای کار را ایفا کنند.
متاسفانه اغلب در جریان فصل تعطیلات به تعداد سرقتهای صورت گرفته از منازل افزوده میشود. طبق گزارشات ارائه شده توسط پلیس همدان تعداد سرقتهای صورت گرفته از منازل در تعطیلات به خصوص تعطیلات نوروز به اوج خود میرسد. در ایران نیز با آمدن فصل بهار، سفرهای نوروزی شروع و خانههای زیادی خالی از ساکنین آنها میشوند. در این ماه از سال خطر بیشتری برای آتش سوزی و سرقت منازل وجود دارد و متاسفانه آتش سوزی نیز یکی از حوادث رایج در همدان است.
بهرغم آنکه در خانههای امروزی از فناوری مدرن استفاده میشود، آمار حوادث نشان میدهد که منازل جای امنی برای زندگی نیستند. از آنجایی که افراد بخش عمدهای از اوقات خود را در منازل سپری میکنند میزان مواجهه آنان با حوادث مختلف در منزل زیاد است. علم و فناوری جدید کمک کرده تا انسان از مواد و تجهیزات گوناگونی استفاده کند؛ در حالی که برخی افراد جامعه هنوز استفاده ایمن از آنها را فرا نگرفتهاند. اعمال نا ایمن و ترکیب آن با شرایط نا ایمن، خطر موجود در خانهها را افزایش داده است. بیتوجهی به آموزش همگانی و برخورد غیرمسئولانه با مشکل، حوادث منازل را حادتر کرده است. لزوم یک برنامه صحیح و هماهنگ به منظور آموزش ایمنی در جامعه، احساس میشود. ایمنی منازل باید در درجه اهمیت قرار گیرد و در این ارتباط باید از علم ایمنی و وسایل ارتباط جمعی برای آموزش افراد جامعه استفاده کرد. با ایجاد یک برنامه ایمنی مناسب و موثر در منازل، جامعه به سمت سالمسازی و تکامل گام برمیدارد.
امروزه در منازل از امکانات و تجهیزات وسیعی استفاده میشود که باعث افزایش خطر در خانهها شدهاند. مواد شیمیایی گوناگون برای براق کردن و تمیز کردن، شویندهها، حشرهکشها و کودهای شیمیایی از جمله این مواد خطرناک هستند. علم و فناوری امروز، مواد و تجهیزات خطرناکی را در منازل سرازیر کرده که در صورت استفاده نکردن درست، میتوانند حادثه آفرین باشند. به علاوه امکانات و تسهیلات دیگری نظیر برق، گاز، الکل و داروها شرایط موجود را حادتر ساختهاند.
پیش از شروع ایام تعطیلات و سفرهای خود، سیستمهای امنیتی منازل خود را امتحان کنید. مطمئن شدن از کارکرد درست سیستمهای امنیتی خانگی و دستگاههای هوشمند متصل شده، لایه مضاعفی از آسودگی را در جریان این فصل شلوغ و پرهیاهو به ارمغان میآورد. یکی از راههای کاهش ریسک آتش سوزی خرید بیمه آتش سوزی منازل مسکونی که شامل خطرات اصلی (آتش سوزی، صاعقه و انفجار) و خطرات اضافی (سیل، زلزله، آتشفشان، سرقت یا شکست حرز، ترکیدن لوله آب، شکست شیشه و سقوط هواپیما) است.
در بیمه آتش سوزی، زیانهای مالی یا مادی که بر اثر وقوع آتشسوزی به اموال و دارائیهای منقول و یا غیرمنقول بیمهگذار وارد میشود، به عهده شرکت بیمه است. یکی از معیارهای مهم برای برخی از افراد، قیمت بیمه آتشسوزی و ارزان بودن آن است. اما باید گفت که از ارزانترین بیمه آتشسوزی همیشه نمیتوان بالاترین کیفیت خدمات و پرداخت خسارت را انتظار داشت و باید علاوه بر قیمت به معیارهای دیگر نیز توجه کرد. خرید بیمه آتش سوزی و زلزله تنها برای جبران خسارتهای وارد شده به ساختمان نیست. اموال و اثاثیه موجود در ساختمان نیز تحت پوشش این بیمه نامه قرار میگیرند و خسارات وارد شده به آنها جبران خواهد شد. با این اوصاف ساکنین خانههای اجارهای میتوانند فقط اموال و اثاثیه متعلق به خود را به تنهایی در مقابل خطرات اصلی آتش سوزی و خطرات جانبی مثل زلزله، سیل، طوفان و مانند این بیمه کنند. در این حالت حق بیمه نهایی تنها بر اساس ارزش اموال و اثاثیه موجود در ساختمان محاسبه میشود و ارزش بنا تاثیری بر نرخ بیمه نامه نخواهد داشت. علاوه بر این صاحبان ساختمانها نیز میتوانند به صورت جداگانه بنای متعلق به خود را تحت پوشش بیمه قرار دهند و خسارات وارد شده در اثر حوادث احتمالی را جبران کنند.
پس میتوان با استفاده از استراتژی بهداشت حرفهای دانش عمومی را بالا برد و از بروز خطرات پیرامون منازل مسکونی در تمام ایام سال به خصوص ایام تعطیلات نوروز جلوگیری کرد. در این راستا بیمه نیز نقش کلیدی و مهمی در کاهش این خطرات و تبعات آنها ایفا میکند. در پایان از همکاری خانمها هانیه شاهقدمی و مریم سلیمی قدردانی و آرزوی موفقیت برای ایشان از خداوند منان خواستارم.