اکران مستند «گود مقدس» در همدان

‍ اکران مستند «گود مقدس» در همدان

 

علی مظاهری لقب

 

مستند «گود مقدس» به کارگردانی هژیر داریوش در روز ۲ اسفندماه ۱۴۰۳ در شهر کتاب همدان به نمایش درآمد. این فیلم دررابطه‌با ضربی‌خوانی زورخانه‌ای بوده و در سال ۱۳۴۱ ساخته شده است.

 

در این جلسه پس از نمایش فیلم، حسین زندی، از برگزارکنندگان سلسله‌نشست‌های تماشا که به‌عنوان مجری برنامه نیز حضور داشت، نظرات خود را درباره مستند گفت. او سپس از تماشاگران خواست تا هریک بسته به نوع نگاه خود به مستند، نظرات خود را بیان کنند.

 

در ادامه این نشست، حسین زندی از حسن همه‌کسی، مسئول زورخانه و بنای یادمانی شهید همه‌کسی دعوت کرد تا چنددقیقه‌ای درباره فضای زورخانه، فعالیت‌های آن و فیلم نمایش‌داده‌شده صحبت کند.

 

زندی درباره همه‌کسی و زورخانه تحت مدیریت او گفت: «آقای همه کسی یکی از پیش‌کسوتان حوزه ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی استان همدان و معلم اخلاق و ورزش در همدان است. زورخانه همه‌کسی با مدیریت ایشان، اولین زورخانه‌ای است که سنت‌شکنی کرده و بحث آقایان و خانم‌ها را حل کرد. می‌توانیم بگوییم این زورخانه، تنها زورخانه‌ای است که امکان حضور خانم‌ها برای بازدید از زورخانه در روزهای جمعه را فراهم کرده است.»

 

زندی در ادامه ابراز امیدواری کرد که با مطالبه‌گری زنان، این امکان فراهم شود که خود خانم‌ها هم بتوانند در زورخانه ورزش کنند.

 

حسن همه‌کسی در ابتدای صحبت‌های خود درباره پیشینه و اهمیت زورخانه همه‌کسی گفت: «زورخانه همه‌کسی اولین زورخانه تاریخی استان همدان و غرب کشور بوده و یکی از سه زورخانه ثبت‌شده در فهرست آثار ملی ایران است. این زورخانه نزدیک به یک قرن قدمت دارد و هفتاد سال دست خانواده مرحوم پدرم و بنده بوده و هست.»

 

همه‌کسی در ادامه سخنان خود به بیان اهمیت ورزش زورخانه‌ای، آداب و اصول این ورزش و پیشینه زندگی پهلوانی پرداخت. وی در بخشی از سخنان خود نیز درباره زورخانه‌ای که در فیلم «گود مقدس» به تصویر کشیده شده، توضیح داد و افزود: «زورخانه بانک ملی یکی از زورخانه‌های بسیار خوب کشور در آن زمان بوده و الان هم هست. اما ایراد فیلم این است که سلسله‌مراتب ورزشی رایج در زورخانه، در آن رعایت نشده بود.»

 

پیش‌کسوت حوزه ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی همدان در پایان صحبت‌هایش تاکید کرد، ورزش باستانی زورخانه، تماما ایرانی و از جمله ورزش‌های اصیل این مرزوبوم است که نشان‌ از اهمیت بالای ایرانیان به ورزش از گذشته تا کنون دارد.

 

بخش پایانی چهل و هفتمین برنامه از سلسله‌نشست‌های «تماشا» نیز به نقد و بررسی فیلم «گود مقدس» توسط احمدرضا گنجه‌ای، فیلمساز همدانی اختصاص داشت.

 

گنجه‌ای در ابتدا به معرفی هژیر داریوش، کارگردان این فیلم پرداخته و گفت: «هژیر داریوش متولد ۱۳۱۷ و درگذشته در سال ۱۳۷۴ بوده و جزو فیلمسازان موج نوی سینمای ایران است. در هشت‌سالگی شروع به نوشتن می‌کند و در پانزده‌سالگی به تشویق خاله‌اش، سردبیر یک مجله نوجوانان می‌شود. فیلم بی‌تا، از فیلم‌های بسیار خوب پیش از انقلاب، از آثار مطرح داریوش بوده است.»

 

گنجه‌ای در بخش دیگری از سخنانش به گرد هم جمع‌شدن هنرمندانی درجه یک در این فیلم تاکید کرد و افزود: «بهمن فرسی متن این صدا را نوشته است. اگر این نریشن روی مستند «گود مقدس» نبود، این فیلم این‌قدر جذاب نمی‌شد. مازیار پرتو فیلم‌بردار این اثر و لوریس چکناواریان نیز آهنگ‌سازش بوده است. با این که فیلم «گود مقدس» در سال ۱۳۴۱ با دوربین ۳۵ میلی‌متری و امکانات محدود آن دوره ساخته شده، انتخاب زوایا و حتی انتخاب نقش‌هایی که روی میل‌ها دیده می‌شود، بسیار حرفه‌ای و زیبا است.»

 

سلسله‌نشست‌های تماشا توسط هفته‌نامه همدان‌نامه به‌صورت هفتگی و در شهر کتاب همدان برگزار می‌شود. حضور در این جلسات برای همگان، آزاد و رایگان است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *