سر و صدا در همدان، عامل کم تحملی شهروندان!

0

سر و صدا در همدان، عامل کم تحملی شهروندان!

دانشجوی دکتری برنامه­ریزی محیط­‌زیست      

  • آلودگی از جنس سر و صدا

آلودگی بر چند قسم است: آلودگی ناشی از پسماند، آلودگی آب، خاک، هوا. شکل­های جدیدتر آلودگی شامل آلودگی: صوتی، تصویری،  فضایی و بویی است. در این یادداشت می­خواهم به آلودگی صوتی، پیدایش آن، عوارض ناشی از آن و راهکارهای مقابله با آن بردازیم.

  • پرده اول

شهری آرام، روز تعطیل است و مردم کنار چشمه­ای نشسته­اند، در حال تفریح و خوردن تنقلات، تنها صدایی که در تفرجگاه شنیده می­شود، صدای آب و پرندگان است. در این شهر بیشترین صدایی که شنیده می­شود فریادهای فروشندگان میوه در بازار است. تعداد خودروها هنوز سه رقمی نشده است. میزان خشونت و نزاع بسیار پایین است مردم با یکدیگر رفتار پرمهر و محبتی دارند.

  • پرده دوم

همان شهر، چند دهه بعد، همان تفرجگاه. تفرجگاه قطعه بندی شده و تبدیل به باغ­های شخصی شده. یک تکه زمین لخت باقی مانده. چشمه خشک شده. صدای اره برقی از دور شنیده می­شود. تعداد زیادی ماشین از این تفرجگاه گذر می­کنند، تعدادی تفرجگاه را پارکینگ کرده­اند. آن طرف خانواده­ای مسافر، آهنگی با صدای بلند گذاشته­اند و در حال خوشگذرانی هستند، هیچ آرامشی در محل دیگر وجود ندارد. کمی آن طرف­تر ترافیک است، خودرویی بوق می­زند، راننده پیاده می­شود و قفل فرمان را بیرون می­آورد، نزاع تلخی شکل می­گیرد….

  • همدان و آلودگی صوت

با رشد و توسعه شهر همدان میزان آلودگی صوتی افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. افزایش این آلودگی‌ها در محل‌کار یا سر و صدای محیط اطرف می‌تواند باعث ناشنوایی، وزوز گوش، فشار خون بالا، بیماری سرخرگ کرونری و اختلال خواب شود. تغییرات در دستگاه ایمنی و نقایض مربوط به اختلال ذاتی هنگام تولد نیز به قرار گرفتن در معرض آلودگی صوتی نسبت داده شده‌است. در برخی از مناطق شهر همدان حتی ممکن است میزان صوت به بیش از ۸۰ دسی­بل برسد. حد آستانه تحمل گوش­های ما ۶۰ دسی­بل است. وقتی سر و صدا از این آستانه بالاتر می­رود، کودکان کندذهن می­شوند. ما دچار ناراحتی­های گوارشی می­شویم. دچار کم تحملی می­شویم. از آنجایی که آلودگی صوتی در تاب و تحمل شهروندان اثر زیادی دارد، نیاز به مدیریت آن در شهر همدان کاملا احساس می­شود.

  • نقش پررنگ علوم پزشکی و پلیس

آیین نامه اجرایی ماده ۲۹ قانون هوای پاک دستگاه­های متولی مانند دانشگاه علوم پزشکی (مرکز تحقیقات علوم بهداشتی) را موظف کرده که نقاط دارای صدای بیش از حد استاندارد را شناسایی کند. انجام کارهای علمی و اجرائی در شهر همدان می­تواند مسئله آلودگی صوتی را در شهر مدیریت کند. از سوئی نیروی انتظامی می­تواند با متوقف و جریمه کردن خودروهایی که صوت نامتعارفی دارند، به سلامت جسم و روان شهروندان کمک شایانی کند. تشکیل کمیسیون مدیریت آلودگی صوتی، آموزش و فرهنگ­سازی و بهره بردن از توان سازمان­های مردم نهاد و انجام مدل­سازی­های دقیق آلودگی صوت توسط پژوهشگران می­تواند این معضل را در همدان به حد مطلوبی کاهش بدهد. از سوئی کاشت درخت و ایجاد دیواره­های مصنوعی ضد صوت می­تواند برای ساکنین اطراف گذرگاه­های پرتردد و پر صدای همدان، سکوت و آرامش نسبی را به ارمغان بیاورد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.