نشریهای برای همه فصلها
پاشا رجبلو/ مدرس موسیقی
اولین روزنامه که به آن «کاغذ اخبار» گفته میشد، توسط «میرزا صالح شیرازی» به مدت سه سال در تهران منتشر و سپس «امیرکبیر» روزنامه «وقایع اتفاقیه» را تاسیس میکند. در ادامه به تدریج تعداد روزنامهها گسترش مییابد و نقش این «کاغذ اخبار» که امروزه از آن به عنوان «مطبوعات» یاد میشود، فراتر از یک خبر و اطلاعرسانی ساده است و تاثیرگذاری آن در جامعه و مطالبات فرهنگی و اجتماعی و سیاسی هر روز بیشتر میشود .
در دنیای کنونی که هر روز با اتفاقات و رویدادهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی گوناگونی روبهرو هستیم، نقش مطبوعات در بازتاب و انعکاس این رخدادها بسیار مهم است. تهیه گزارش، گفتوگو، جمعآوری اطلاعات، تهیه عکس و فیلم و در نهایت انعکاس اخبار بهوسیله یک نشریه در روزنامه و شبکههای اجتماعی، باتوجه به احساس مسئولیتی که یک روزنامه به نشر و تجزیه و تحلیل و مطالبهگری به حق جامعه و مردم دارد، بسیار مهم و میتواند به یک عامل تاثیرگذار در اطلاعرسانی و آگاهیبخشی و در نهایت به تحقق رسیدن برخی مطالبات مردم باشد.
تهیه محتوای مناسب و تخصصی در امور مختلف برای مطالب یک نشریه و به چالش کشیدن عرصههایی چون: صیانت از آثار تاریخی و میراث فرهنگی، ترویج هنر و ادبیات، معماری، دغدغههای محیط زیست و طبیعت و انعکاس مشکلات اجتماعی و شهری و طرح راهکارها، معرفی مشاهیر و بزرگان در عرصههای مختلف ادب و فرهنگ، نیاز به یک گروه دلسوز و متخصص با یک مدیریت جدی را طلب میکند.
هفتهنامه «همدان نامه» طی شش سال فعالیت جدی و پیگیر خود، با جذب و همراهی بسیاری از نویسندگان و خبرنگاران در حوزههای مختلف و انعکاس مشکلات و نقاط ضعف و مثبت آن با نگاه تخصصی و مطالبه گری، توانست به یکی از نشریات مطرح در استان و حتی کشور تبدیل شود.
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد «همدان نامه» حضور یک تیم یک دل و دلسوز است که توانستهاند با تلاش مستمر و ایجاد یک رابطه دوستانه و صمیمی با خبرنگاران، عکاسان، نویسندگان و دیگر دوستان چون یک خانواده، با استفاده از دانش متخصصان و صاحب نظران همدانی، با طرح مطالبات و مشکلات شهری در عرصههای مختلف و موشکافی ابعاد گوناگون آن و دادن پیشنهادها و تهیه گزارش از طریق گفتوگو با مسئولان شهر و استان و همچنین نگارش مطالب تخصصی دراین حوزهها و نقد سازنده به دور از هر هیاهو و جو سازی، به رسانهای مطالبه گر تبدیل شود و گزافه نیست که بگویم در هر شماره منتشر شده همداننامه بهطور مستمر و خستگیناپذیر به این موضوعات پرداخته شده است و هیچگاه مشکلات مالی، فشارها و بیمهریها نتوانسته مانع تغییر در ماهیت، تعطیلی و یا مطالبهگری آن شود.
یکی از بخشهای مهم همدان نامه طلاعرسانی و گزارش از نشستها و فعالیتهای انجمنهای ادبی و حضور مستمر خبرنگاران این نشریه در برنامهها فرهنگی و انعکاس آن در شبکههای اجتماعی و درج در نشریه است که بخشی از این فعالیتها مربوط به هنرمندان موسیقی همدان بوده است. گفتوگو با هنرمندان موسیقی، انعکاس فعالیتهای موسیقایی و کنسرتها و به اشتراک گذاشتن بخشی از اجراهای این هنرمندان و طرح مطالبات صنفی آنها، از دیگر فعالیتهای نشریه همداننامه بوده است. در این میان همداننامه توانسته است در بخش دیگر، خود بهعنوان مجری و هماهنگ کننده اجراهای موسیقی با حضور بسیاری از هنرمندان و گروههای موسیقی همدان، بیش از ۱۰۰ اجرای موسیقی را برنامه ریزی کند.
نشستهای: کتابخوانی، نمایشنامه خوانی، موسیقی، سینما و بررسی تاریخ ایران و همکاری با انجمنهای ادبی چون شاهنامهخوانی، سعدیخوانی، نظامیخوانی، بیهقیخوانی و برگزاری دهها نکوداشت و بزرگداشت هنرمندان همدانی و ادبی مشاهیر بزرگ کشور در سال، رونمایی کتابهای نویسندگان همدانی با حضور بسیاری از بزرگان هنر و ادبیات و تاریخ کشور، برگزاری جشنها و مناسبتهای تاریخی چون جشن سده، جشن نوروز، شب یلدا، از دیگر فعالیتهای همداننامه بوده و خواهد بود. در این میان باید از تاثیر فعالیتهای مستمر این نشریه در ثبت جهانی هگمتانه نیز یاد کرد که با تولید محتوا و نشستهای تخصصی با حضور کارشناسان مختلف درباره اهمیت و ضرورت ثبت جهانی هگمتانه و همچنین با اجرای دهها برنامه موسیقی، نقالی و شعر، توانست تاثیر مهمی در به ثبت رساندن این اثر تاریخی داشته باشد .
در آستانه هفتمین سال فعالیت این نشریه به عنوان عضوی کوچک از این خانواده بزرگ، به نوبه خود، برای همه همکاران خبرنگار، نویسنده، عکاس، قسمتهای فنی چون صفحهبندی و به خصوص صاحب امتیاز، سردبیر و دبیر تحریریه، سلامتی و موفقیتهای روز افزون و تداوم انتشار هفتهنامه همدان نامه را آرزومندم.