نکوداشت یک قهرمان ملی
ناهید زندی صادق
آیین نکوداشت تیمسار «محمدجعفر اسدی»، نخستین ایرانی صعودکننده به یک قله بالای هشت هزار متر، چهل و هشتمین سالگرد صعود تیم مشترک ایران و ژاپن به قله ۸۱۶۳ متری ماناسلو و رونمایی از کتاب «علمکوه تا ماناسلو» عصر روز شنبه با حضور شخصیتهای کشوری و استانی در همدان برگزار شد. در آغاز این نشست گروه رزمنوازی پادگان قهرمان به اجرای سرود ملی و سرود «ایران ای مرز پرگهر» پرداختند.
امیر سرتیپ دوم «جمشید فولادی» رئیس اداره ورزش و آمادگی جسمانی ستاد کل نیروهای مسلح، رئیس تربیت بدنی ارتش امیر سرتیپ «حسین امیدی»، امیر سرتیپ «علی مجدآرا» رئیس هیئت کوهنوردی کل نیروهای مسلح، امیرسرتیپ «امیرمهدی کرمی» ارشد نظامی آجا در استان همدان و فرمانده پایگاه شکاری نوژه «رضازارعی»، رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران، «کاوه خورابه» معاون انجمن مفاخر فرهنگی کشور، «مسعود ویژه» مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، «سید مسعود حسینی» شهردار همدان، «حمید بادامی» عضو شورای شهر همدان، برخی از مهمانان ویژه این نشست بودند.
البته «قاسم دادفرما» و « بیوک بهزادی» همنوردان تیمسار اسدی و فرزندان همنوردانی که از دنیا رفتهاند؛ آقای مهدیزاده، آقای هندی، محمدپور و «محسن عبدلی» ناجی «جان کاگهیاما» در علمکوه در این مراسم حضور داشتند.
نخستین سخنران این مراسم «علی حقیقی»مدیرکل اداره ورزش و جوانان استان همدان ضمن خوشامدگویی به یکایک مهمانان این آیین، ابراز خرسندی کرد از اینکه فرصتی پیش آمده که مراسمی در خور شخصیت تیمسار اسدی در همدان برگزار شود و از رضوان سلماسی، رئیس هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان، هیئت رئیسه محترم و اعضای کمیتههای این هیئت تشکر کرد که در یک سال گذشته برای اجرای آبرومندانه این مراسم تلاش کردهاند. از همراهی تمام دستگاههای نظامی، انتظامی و اجرایی که در این برنامه مشارکت کردهاند، دکتر ویژه و اداره کل فرهنگ و ارشاد، خبرنگاران و اصحاب رسانه، مجری، رزمنوازان، همکاران ادارهکل ورزش و جوانان و تمام کسانی که سهمی در این کار داشتهاند، تشکر و قدردانی کرد.
در ادامه عکسها و فیلمهای بازمانده از صعود ماناسلو در قالب کلیپی به نمایش درآمد.
در ادامه رضا زارعی رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران گفت: ۴۸ سال از نخستین صعود ایرانیها به یک قله هشت هزار متری میگذرد و امروزه بیش از صد ایرانی بر فراز قلههای بیش از ۸هشت هزار متری ایستادهاند و بیش از ده هزار نفر به این چهارده قله بیش از هشت هزار متری را به تناسب صعود کردهاند اما زمانی که نخستین صعود ایرانیها انجام شد ماناسلو را به نام «کوه ژاپنیها» مینامیدند چرا که آنها تعدادی کشته در این کوه دادند تا بتوانند بر فراز ماناسلو هشتمین قله مرتفع جهان بایستند. دومین تلاش ژاپنیها بر اساس ارتباط خیلی خوبی که بین فدراسیون کوهنوردی صعودهای ورزشی ایران با فدراسیون ژاپن به واسطه یک اتفاق خاص یعنی حادثهای که برای یک کوهنورد ژاپنی در علمکوه رخ داد، این پیوند برقرار شد. این پیوند که از آن زمان تا امروز به شکل خیلی نادری بعد از ۴۸ سل پیوسته بین آن تیم هشت نفره ایرانی و تیم نه نفره ژاپنیها برقرار مانده و سالانه دور هم جمع میشوند و یاد این پیوند را گرامی میدارند.
سپس سرتیپ دوم «جمشید فولادی» رئیس اداره ورزش و آمادگی جسمانی ستاد کل نیروهای مسلح گفت: ضمن تشکر از همه دستاندرکاران این برنامه به ویژه دکتر حقیقی و سلماسی تشکر کرد و آیهای از سوره نبأ که اشاره به آفرینش کوهها دارد، خوانده و گفت: یکی از مخلوقات بسیار ارزشمند خداوند خلق کوههاست، در قرآن کریم ۳۹ مرتبه کلمه کوه تکرار شده، یا به شکل جمع (جبال) یا به شکل مفرد (جبل)، در این آیه، خداوند زمین رابه مهد و محل آسایش انسانها تعبیر کرده و از کوه به معنای میخهایی که در زمین باعث استواری زمین خواهند شد، یاد کرده است.
او افزود: مطمئنم در این جمع افراد زیادی هستند که رشته ورزشی آنها کوهنوردی است و قلههای بسیار مرتفعی را صعود کردهاند. کوهها نعمتهای بسیار بزرگی هستند که خداوند به انسان ارزانی کرده است. کوهنوردان میخواهند ثابت کنند که مانند یک کوه استوار هستند. ثابتقدم، قوی، مرتفع و بلند هستند. توفیق داشتم به قلههای بلندی مانند دماوند، سبلان، سهند و تفتان صعود کنم، مطمئنم تمام کسانی که کوهنوردی میکنند این حس را تجربه کردهاند زمانی که به نوک قله میرسند احساس سربلندی، پیروزی و غرور در کوهنورد به وجود میآید که خود را از آن قله مرتفعتر میبیند و عظمت و قدرت و صلابت و پایداری خداوند را بیشتر به چشم میبیند.
کوهنوردان کسانی هستند که نسبت به وضعیت طبیعت جهان دیدگاه متفاوتی دارند. ورزش کوهنوردی در میان نیروهای مسلح یک ورزش کاربردی به شمار میرود با توجه به اینکه کشور ما یک کشور کوهستانی است و ارتفاعات زیادی در آن وجود دارد، این وضعیت طبیعی برای نیروهای مسلح ایجاب میکند که مهارت کوهنوردی را داشته باشند.
او در ادامه گقت: بین نیروهای مسلح این اصل وجود دارد، کسی که اولین بار کاری را انجام دهد او را خط شکن مینامند. امیر اسدی عزیز کسی است که در سال ۱۳۵۵ با صعود به قله ماناسلو ورزش کوهنوردی را در ایران زنده کرد و با توجه به شرایط سخت صعود پاییزه در برف و باران و بدون کت پر موفق شده است این افتخار را برای ایران و ایرانی ثبت کند و در واقع با این خط شکنی نام خود را در تاریخ ایران جاودانه کند.
تقدیر از «محمد بهزادی» و «قاسم دادفرمای» از اعضای تیم مشترک ایران و ژاپن در صعود به ماناسلو، «هوشنگ هندی» فرزند مرحوم «یوسف هندی»، فرزند آقای «علی محمدپور»، «علیرضا مهدیزاده» فرزند زندهیاد «مختار مهدیزاده» سرپرست فنی تیم بخش دیگری از برنامه آیین نکوداشت تیمسار محمد جعفر اسدی بود.
«سعید مهدینژاد» مترجم زبان ژاپنی و همکار تیمسار اسدی در تدوین کتاب علمکوه تا ماناسلو و در پایان «محسن عبدلی» ناجی کاگهیاما در حادثه علمکوه که در سال ۱۳۵۱ رخ داد و مقدمه و سببساز صعود مشترک ایران و ژاپن شد، از دیگر مهمانانی بودند که در این برنامه از آنان تقدیر شد. عبدلی ضمن اهدای یک کلنگ زیبا به هیئت کوهنوردی گفت: افتخار میکنم که روزی مرا دعوت کردند که همراه تیم ژاپنی به علمکوه بروم، افتخار میکنم که توانستم ارتباطی که نیاز بود بین دو کشور شکل بگیرد، رقم بزنم.
سپس ارتباط تصویری با کاگهیاما برقرار شد و او گفت: من کاگهیاما از ژاپن هستم و به همه شما در این سالن خوشامد میگویم، من از چند هفته پیش بیصبرانه منتظر بودم که در همدان خدمت شما برسم؛ اما متاسفانه به دلیل مسائلی که پیش آمد پروازها به ایران لغو شد و من نتوانستم از حضور شما بهرهمند شوم. به اجبار از خانه خودم به همه شما خوشامد میگویم؛ اما آرزو دارم که الان آنجا باشم. من به نوبه خودم از طرف تیم ژاپنی صعود به ماناسلو از اینکه زحمت کشیدید و مراسمی با این نظم، خوبی و جالبی ترتیب دادید تشکر و قدردانی میکنم.
او افزود: ۴۵ سال صعود ما به ماناسلو در مطبوعات ایران مورد سوال بود که اصلا صعود شده یا نه؟ این به این دلیل بود که ایرانیها با وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ نتواستند یک گزارش از این صعود ارائه دهند.تیم ژاپن پس از بازگشت از ماناسلو به همت تامورا یک گزارش از ماناسلو ارائه داد. وقتی مرحوم هندی زنده بود من از ایشان شنیدم هنوز هم به صعود ما شک دارند. بنابراین محمد جعفر اسدی و سعید مهدینژاد ماموریت پیدا کردند که گزارش صعود را بنویسند و با اینکه ۴۵ سال از صعود گذشته بود. از اینکه به عنوان یک کوهنورد ۵۰ سال پیش با ایرانیها به قله صعود کردیم و دوستیها و مناسبات ما در این ۵۰ سال ادامه پیدا کرد این برای ما یک رکورد جهانی به شمار میرود یکی از افتخارات زندگی من این است که ۰ سال است بدون هیچ مشکلی با ایرانیها دوستی ما ادامه پیدا کرده است و از این پس هم ادامه پیدا خواهد کرد از اعضای ماناسلو ۹ نفر ایرانی به نپال سفر کردند متاسفانه ۶ نفر از آنها از دنیا رفتهاند و سه نفر از جمله آقای محمد جعفر اسدی بهزادی و دادفرما زنده هستند من از اینها استدعا دارم که مواظب زندگی و حیات خود باشند از ده نفر ژاپنی ما هشت نفر زنده هستیم.