*هگمتانه؛ نماد میثاق ملی و توسعه اقتصاد گردشگری
*نازنین ناصری
*خبرنگار
به مناسبت ثبت جهانی هگمتانه پنجشنبه۱۸مردادماه، همایش پاسداشت ثبتجهانی هگمتانه با حضور «علی دارابی» قائم مقام و معاون وزیر میراثفرهنگی، «احمد پاکتچی» سفیر ایران در یونسکو، مدیران کل استان، رئیس شورای اسلامی شهر و شهردار همدان، مسئولان نظامی و انتظامی و جمعی از مدیران دستگاههای اجرایی و فعالان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و اصحاب رسانه و مطبوعات استان در سالن شهدای استانداری همدان برگزار شد.
سفیر ایران در یونسکو در این همایش با اشاره به زوایای مختلف ثبت جهانی هگمتانه از کاوشگری، جامعه مدنی تا متخصصان، گفت: بخش مهمی از ثبت جهانی هگمتانه مربوط به فعالیتهای علمی، زحمات کاوشهای باستانشناختی ومرمت توسط متخصصین و دانشمندان است. اگر این کوششهای علمی نبود ما حتی نمیدانستیم که هگمتانهای وجود دارد. چه برسد به این که آن را در سطح جهانی مطرح کنیم. بخش دیگر آن شهروندان و جامعه مدنی بودند که اگر حمایت مردم و جامعه مدنی نبود، فرآیند ثبت جهانی هگمتانه دچار اختلال میشد.
احمد پاکتچی با تأکید بر اینکه امروز هگمتانه نمادی از میثاق ملی است و اثر بخشی موثری در حوزه گردشگری خواهد داشت، گفت: برخی از کشورهایی که عضو یونسکو هستند، با ما رقابت داشته و هر کدام خط فکری خود را دارند.
پاکتچی ضمن بیان اینکه، سهمیه یکثبت جهانی در سال برای همه کشورهاست و یکی از راههایی که با وجود این قانون کشور ما میتواند آثار خود را در یونسکو کند، ثبتهای زنجیرهای است، عنوان کرد: ثبتهای جهانی نمونه ارزشمندی از یک کار گروهی است، مدیریت نیز در این حوزه بسیار مهم است و موضوعات مدیریتی، فنی و … در کنار هم به ثبت جهانی این اثر کمک کرده است. بدون شک اگر حمایت مردم و جامعه وجود نداشت، هیچ کدام از مراحل ثبت جهانی رخ نمیداد و امروز شاهد ثبت جهانی هگمتانه نبودیم.
وی با بیان در سه سال اخیر تلاشهای زیادی از طرف مسئولان، فعالان گردشگری، اصحاب رسانه و مردم صورت گرفت تا زمینه ثبت جهانی در آن شکل بگیرد و هگمتانه ثبت جهانی شود، خاطرنشان کرد: این اتفاق حاصل یک کار تیمی بود که سبب افتخار آفرینی در جهان شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیز در مراسم پاسداشت ثبت جهانی هگمتانه، بیان کرد: امروز همدان جهانی است و جهانی شدن همدان سبب توسعه و رونق همه جانبه همدان در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و اقتصادی کشور میشود .
محسن معصوم علیزاده ضمن تبریک ثبت جهانی هگمتانه به تمام مسئولین و فعالین گردشگری و ایرانیان، عنوان کرد: ثبت جهانی سبب میشود داشتهها و گنجینهها در عرصههای مختلف یک ملت به دنیا معرفی شود.
معصوم علیزاده با اظهار اینکه ثبت جهانی هگمتانه به آموزش با هم و در کنار هم بودن را داد، تصریح کرد: ثبت جهانی هگمتانه به ما آموزش داد که در کنار هم میتوانیم افتخارآفرینی و ارزش افزوده برای کشور و استان همدان تولید کنیم .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان ضمن اشاره به حمایت مردم در فرآیند ثبت جهانی هگمتانه، اعلام کرد: در راستای کوشش مردم لازم است که از جامعه محلی و مردم همدان تشکر کنم. چرا که سختیها را تحمل و تلاش کردند که بتوانیم فضای شهر و استان را برای ثبت جهانی هگمتانه مهیا کنیم.
در این مراسم از کاوشگر یازده فصل هگمتانه «محمد رحیم صراف» نیز تقدیر شد. صراف به مرور گذشته پرداخت و گفت: روزی که در سال ۱۳۶۶ تصمیم گرفتیم که تپه هگمتانه کاوش کنیم، نمیدانستیم که در چه شرایطی هستیم و از کجا باید کار را شروع میکردیم. در حالی که اکنون آن را ثبت جهانی کردیم.
صراف خاطر نشان کرد: زمانی که به محدوده هگمتانه مراجعه کردیم، بیشتر شبیه لانههای زنبور بود و به صورت آزمایشی شروع به کاوش از شمال، جنوب، شرق و غرب کردیم که در محدوده پنج متری بناهایی را مشاهده کردیم که موازی هم بودند و دیوارههای موازی اگر در غرب وجود داشت، به همان شکل و شمایل در شرق نیز وجود داشت. وجود آن بناها نشان میداد که معماران توانمندی را در وطن داشتیم و چه طرحهایی که توسط آنها پیاده شده بود که اکنون به صورت آثار از آنها برجای مانده است. این آثار به دنیا میگوید زمانی که شماها وجود نداشتید ما بودیم و همچنین آثاری را خلق کردیم.