نقالی راهی برای بیان زیباتر داستانهای کهن
ناهید زندیصادق
«مژگان صفری»، کارشناس بازیگری و کارشناس ارشد تئاتر، نام گروه با چهار اثر از «انجمن شاهنامهخوانان و نقالان سیمرغ کنگان» در بیست و نهمین جشنواره بینالمللی تیاتر کودک و نوجوان شرکت کرده است.
او میگوید: هر کدام نقل متفاوتی دارند، «مبارزه رستم با پیل سپید گرشاسبی»، «نبرد رستم با کلاهور پنجهتاب»، «زاده شدن رستم»، «فرار گلاندام و دستگیری مجدد او» چهار نقلی است که به این جشنواره دعوت شدهاند.
صفری میگوید: اکثر کارهایی که در بخش خیابانی بوده دیدیم. از خارجیها فقط یککار دیدیم و یک تئاتر صحنهای ایرانی دیدیم. سطح کیفی آثار خیابانی خوب بود و کارهای خیلی قوی وارد جشنواره شدهاند. سال اولی که ما در جشنواره با نقالی شرکت کردیم همدان کار نقالی در جشنواره نداشت؛ امسال خوشبختانه چهار اثر نقالی از همدان داریم.
صفری انتقادهایی هم به شیوه برگزاری دازد: متاسفانه فضای مناسب برای اجرای نقالی آماده نیست، همهمه، شلوغی و رفت و آمد زیاد است، متاسفانه فرهنگسازی خوبی برای کودکان صورت نگرفته و بچهها با پفیلا و چیپس و پفک روبهروی اجرای زنده مینشینند و با ایجاد سر و صدا تمرکز بازیگر را میگیرند. من حس میکنم به تئاتر خیابانی چنان که باید و شاید بها داده نمیشود، چند سال پیش بعد از پایان اجرا گفتند شما به شهر خودتان برگردید و در اختتامیه نیاز به حضور شما نیست! اگر مقام اوردید ما لوحتقدیر را برایتان پست میکنیم!
وی ادامه میدهد: حس میکنم امسال همه مشکلات و کاستیهای دورههای قبل وجود دارد. و با اینکه جشنواره یک سال از همدان رفته و در این مدت آسیبشناسی صورت گرفته؛ اما کموکاستیهای بخش خیابانی برطرف نشده است. با این مسائل موجود بچهها حس ارزشمندی نمیکنند و فکر میکنند در بخش جنبی شرکت کردهاند.
دو خواهر هنرمند به نقالی پرداختند.
«نازنین زهرا بحرینی» دوازده ساله که نقل نبرد رستم با کلاهور پنجهتاب را برای حاضران اجرا کرده میگوید: از سن چهار سالگی زیر نظر استاد مژگان صفری نقالی را آغاز کردهام. از نظر من نقالی راهی است که بتوانیم قصههای بسیار پر معنی شاهنامه را به زبانی زیبا برای بقیه بازگو کنیم و از آن درس بگیریم. متاسفانه این روزها به شاهنامه خیلی کم توجه میشود در صورتیکه این کتاب بزرگ سرشار از رازهایی است که اگر به آنها توجه کنیم میتوانیم زندگی سالمتری داشته باشیم، من خواندن شاهنامه را به تمام همسن و سالهای خودم پیشنهاد میکنم.
خواهر کوچکتر «یاسمین زهرا بحرینی» که نقل نبرد رستم با دیو سپید را اجرا کر، میگوید: هشت سال و نیم سن دارم و از پنج سالگی نقالی را پیش استاد مژگان صفری شروع کردم، از بندرکنگان استان بوشهر در مسابقه شرکتکردهام، خیلی دوست دارم این رشته را ادامه دهم به همه همسنهای خودم پیشنهاد میکنم این رشته را شروع کنند چون خیلی چیزها از شاهنامه یاد میگیرند.