درخشش سنگنوردان ایرانی در مسابقات آسیایی با مربیگری بانوی همدانی
فرزانه هوشیار/ نجوا کندری
زهرا بهرامیان، مربی همدانی متولد ۱۳۶۳ است که از سال ۲۲ سال سابقه سنگنوردی دارد و از سال ۹۵ بهعنوان مربی تیم ملی سنگوردی فعالیت میکند. تیم ملی سنگنوردی نوجوانان و جوانان ایران به مربیگری این بانوی همدانی توانست در مسابقات قهرمانی آسیا که در «جمشیدپور» هند برگزار شد، خوش بدرخشد و ۴ مدال (۲ طلا و ۲ نقره) به دست آورد. به این بهانه با زهرا بهرامیان گفتوگویی داشتهایم که میتوانید در ادامه بخوانید.
چه شد که به سنگنوردی علاقهمند و وارد این ورزش شدید؟
یکی از آشنایان سنگنورد بود. من هم با تشویق او به این ورزش علاقهمند و وارد دنیای سنگنوردی شدم. پس از مدتی در مسابقات کشوری و بینالمللی حضور پیدا کردم. تا سال ۸۹-۹۰ عضو تیم ملی بودم. سپس مدارک مربیگری و داوری را گرفتم. از سال ۹۵ هم مربی تیم ملی هستم.
در حال حاضر چه مشکلاتی در ورزش سنگنوردی همدان وجود دارد؟
در همدان و کل کشور، پتانسیل خیلی خوبی داریم. بچههای ما بسیار باهوش و توانمند هستند. فقط کمی از نظر امکانات و حجم و گیرههای جدید، عقب هستیم. در مسابقات بینالمللی که میرویم، حجمهای خارجی، حجمهای جدیدی هستند که در ایران وجود ندارند. یعنی هر حجمی که ورزشکاران ما میگیرند، برایشان جدید است و قبلا آن را امتحان نکردهاند. البته شرکتهای ایرانی سعی میکنند از آن حجمها تولید کنند؛ ولی خب مثل آنها نمیشود.
ما در همدان یکی از بهترین مجموعههای سنگنوردی با دیواره لید بلند ۲۴ متری را داریم. بولدر و سرعت خیلی خوبی هم دارد. کلا از نظر امکانات دیوارهای خوب هستیم اما مشکل حجم، گیره و تجهیزات بهروز داریم.
در حال حاضر همدان در ورزش سنگنوردی چه جایگاهی دارد؟
همدان از قدیم در سنگنوردی جزو بهترینها بوده است. ما همیشه قهرمان داشتیم. یعنی مسابقهای بوده که هر سه سکویش همدانی بودند. اما همدان در سالهای اخیر، کمی جا مانده است. البته هنوز هم قهرمان داریم. اما نه مثل قبل که سنگنوردی همدان خیلی یکهتاز بود.
در تهران و شهرهای بزرگ، بچهها میتوانند دختر و پسر با همدیگر تمرین کنند. دیدن سنگنوردی همدیگر و با هم تمرینکردن، خیلی تاثیر دارد. البته هیئت در تلاش است که تیم تشکیل بدهد. اما در شهرستانها محدودیت وجود دارد و خیلی سخت است که بخواهید این کارها را انجام بدهید.
علاوه بر این، در آن شهرها سالنهای زیادی برای سنگنوردی وجود دارد. اما در همدان فقط یک سالن داریم. البته یک سالن خصوصی کوچک هم داریم. ولی اگر سالنها بیشتر شوند، با هم در زمینه ساخت مسیرهای جدید و جذب ورزشکاران رقابت میکنند. اگر روزی یک سالن میزبان اردوهای تیم ملی و تعطیل باشد، بچهها میتوانند به باشگاه دیگری بروند. در تهران باشگاههای سنگنوردی زیادی وجود دارد. مسیرها هم دائم در حال تغییر بوده و با حجمهایی جدید طراحی میشوند.
بهعنوان یک سنگنورد خانم، چه چالشهایی داشتید؟
دختران ما با این شرایطی که سنگنوردی میکنند و دغدغههایی که از نظر پوشش دارند، کار سختتر و بزرگتری نسبت به بقیه انجام میدهند.
در هند که بودیم، بچهها باید در بازه زمانی بین یازده تا سه بعدازظهرِ آنجا که خیلی گرم بود، مسابقه میدادند. بقیه تیمها با یک شرایط دیگری آنجا بودند و بچههای ما با شرایطی دیگر. اما دختران ما با وجود محدودیتهایی که دارند، خیلی خوب میدرخشند.
هر کسی میتواند وارد حرفه سنگنوردی شود؟
هر کسی میتواند با توجه به هدفی که دارد، سنگنوردی را در سطح ورزش قهرمانی ادامه دهد یا این که صرفا از این ورزش لذت ببرد. هرکس باتوجه به سن و وضعیت بدنیاش میتواند از سنگنوردی استفاده کند. ما حتی بین توانیابان هم ورزشکار سنگنورد داریم؛ برای این افراد هم مسابقه برگزار میشود. به سن هم نیست. ما سنگنورد ۷۰ساله هم داریم.
برای شروع سنگنوردی باید چهکار کرد؟
افراد علاقهمند به این ورزش میتوانند به هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی مراجعه کنند، اطلاعات سالن را بگیرند، در سانس اعلام شده به سالن بیایند و با مربیها آشنا شوند. اگر علاقهمند بودند و ماندگار شدند، میتوانند تجهیزات را بخرند و ادامه دهند.
کمی هم به مسابقات هند بپردازیم. رقبای اصلی شما در این مسابقات چه کشورهایی بودند؟
این مسابقه، مسابقات آسیایی نوجوانان و جوانان بود. مسابقات قهرمانی آسیا یکی از رویدادهای مهم آسیا در این رده سنی است که در شهر جمشید پور هند برگزار شد. تیم ایران با ۱۰ ورزشکار، ۵ پسر و ۵ دختر، در سه رده سنی نوجوانان B، نوجوانان A و جوانان، اعزام شد.
رقیبهایمان ژاپن، کره و چینتایپه هستند. رقیب اصلی ما ژاپن است که قهرمانی جهان دارد. بچههای ما توانستند ژاپنیها را پشت سر بگذارند. ورای اینکه سنگنوردان ما مدال گرفتند، همین که در جدول ردهبندی بالاتر از ژاپنیها ایستادند، افتخار بزرگی بود. کره و چینتایپه را هم پشت سر گذاشتند. در بخش پسران هم خوب کار کردیم. با اختلاف یک گیره، مقام پنجمی داشتیم. رده سنی یکی از پسران ما خیلی سخت بود و همه قهرمان جهان بودند. همه نتیجههایشان خوب بود و نتیجه دو دخترمان هم که خیلی عالی بود.
سطح کلی مسابقات هند چطور بود؟
از نظر روند برگزاری، نظم و میزبانی، همه چیز خیلی خوب و سطح مسابقات هم بالا بود. ورزشکاران قهرمان هم حضور داشتند. خدا را شکر همه چیز خوب برگزار شد و دست پر هم برگشتیم.
از نظر سطح سنگنوردی، کشور هند بهعنوان میزبان مسابقات چطور بود؟
هند حرف چندانی برای گفتن ندارد. اما این کشور هم دارد تلاش میکند. هند سال سومی بود که میزبان مسابقات میشد. پارسال میزبان مسابقات نونهالان قهرمانی آسیا و سال قبلتر هم میزبان مسابقات آسیایی نوجوانان و جوانان بوده است. دارند تلاش میکنند و حمایت هم میشوند. ولی تا رسیدن به ژاپن و کره، فاصله زیادی دارند.
از اعضای تیم و دستاوردهایی که در این مسابقات داشتید، میگویید؟
عبدالرضا نقیبزاده سرپرست تیم، رضا چاشی سرمربی تیم و من بهعنوان مربی بانوان حضور داشتیم. آقای فراهانی حراست وزارت ورزش هم همراه تیم بود. ۱۰ ورزشکار، شامل پنج دختر و پنج پسر به مسابقات اعزام شدند. سارا مقدمی در رده سنی نوجوانان B شرکت کرد. سارینا غفاری و سارا زراعتزاده در رده سنی جوانان بودند که سارینا غفاری موفق به کسب دو مدال طلا در گرایش لید و بولدرینگ شد. مهدیسا حمیدنژاد هم در رده سنی نوجوانان A بود که در گرایش لید و بولدرینگ دو مدال نقره به دست آورد. آیناز محمدیساردو هم در گرایش سرعت داشتیم که رده سنی جوانان بود و مقام هشتم را کسب کرد. تیم پسرهایمان هم شامل محمدرضا طرلانی و امیرعباس ایدهلویی در رده سنی نوجوانان B، آرین امیری و یوسف اردمه در رده نوجوانان A و امین توکلینسب در رده سنی جوانان بود. محمدرضا توانست مقام پنجم لید و مقام پنجم بولدر را کسب کند. بقیه بچهها هم مقامهای هفتم، هشتم و نهم را کسب کردند.
به نظرتان اگر ایران میزبانی مسابقات را به عهده بگیرد، تاثیری در پیشرفت سنگنوردان دارد؟
اتفاقا جزو برنامههای فدراسیون هم هست. ایران میتواند میزبانی مسابقات آسیایی نوجوانان و جوانان را بگیرد که خیلی برای بچهها خوب است. ما امروز در هر رده سنی یک یا دو نفر اعزام کردیم. بهخاطر هزینهها تعداد نفرات محدود است. اما وقتی که خود ایران میزبان شود، در هر رده سنیای پنج یا ده نفر میتوانند شرکت کنند. این موضوع تجربه خیلی خوبی برای بچهها خواهد بود. میتوانند در رویدادی بزرگ در کشور خودشان که هزینهاش هم کمتر است، با قهرمانان آسیا و جهان مسابقه بدهند و خودشان را بسنجند. امتیاز میزبانی گرفتن این است که هم میتواند به افزایش بودجه و ساخت دیواره جدید کمک کند و هم تعداد بچههای بیشتری میتوانند مسابقه دهند.
بهعنوان صحبت پایانی اگر نکته خاصی دارید، بفرمایید
از شما تشکر میکنم که به سنگنوردی و ورزش بانوان اهمیت دادید. ممنون میشوم با اطلاعرسانیهایتان به شناخت سنگنوردی و جذب ورزشکاران بیشتر کمک کنید.