خوشا ایران و مردمان نیک نامش

خوشا ایران و مردمان نیک نامش

 

در ستایش اقدام فرهنگی دکتر مرتضی آرنگ داد

اسدالله نقدی

در روزگار عسرت و اقتصاد، مردان و زنانی پیدا می‌شوند که کارهای بزرگ و ماندگار فرهنگی و علمی و مدنی و اجتماعی انجام می‌دهند. امروز فرصتی دست داد از مجموعه اهدایی‌های مرتضی آرنگ به دانشگاه دیدن کنم، مرد نیکنامی ۴۰ هزار جلد کتاب به دانشگاه بوعلی سینا اهدا کرده است

همدان شهر خوبان و نام‌های نیک و بزرگیست. این مرد در اوج گمنامی نیکنامی و بزرگ مرامی و بزرگمنشی کتاب‌هایش را به همدان اهدا کرده است.

کتابخانه اهدا شده بسیار متنوع و منابع در تاریخ، جغرافیا، حقوق، اقتصاد، جامعه شناسی وهزاران جلد کتاب به زبان انگلیسی و فرانسوی و آلمانی و روسی و چینی و ژاپنی است.

دانشگاه بوعلی در طول حدود نیم قرن حیات خود صاحب ۲۲۰ هزار جلد کتاب شده این مرد نیکونام در یک بخشش، یک پنجم این تعداد در نیم قرن را اهدا کرده است. ۲۰۰۰ جلد هم به دلیل محل نگهداری قبلی آسیب جدی دیده بود و از قابل استفاده نیست. به قول شاعره سلماسی نیم تاج خانم: «ایرانیان که فر کیان آرزو کنند/ مردی بزرگ باید و  عزمی بزرگتر»

دانشگاه‌های بزرگ دنیا و صاحب‌نام و اعتبار، بخش بزرگی از ذخایر علمی و حمایت‌ها و حتی منابع مالیشان از طریق هدایا و وقف و اهدا تامین می‌شود.»  فارغ التحصیلان مطرح این دانشگاه‌ها شرکت‌های بزرگ برای کسب اعتبار کتابخانه‌های خود را، میراث و اموال خود را، سهام شرکت‌ها را به دانشگاه‌ها و حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی و دانشجویی اختصاص می‌دهند. دانشگاه خوشنام بوعلی هم مفتخر شده که مردی درعین بی ادعایی و فروتنی میراث خود را به این دانشگاه بخشیده و تقدیم کرده است.

برخی نسخ انگلیسی این مجموعه بیش از ۱۵۰ سال پیش چاپ شده است و علاوه‌بر محتوای علمی به لحاظ میراث فرهنگی و تاریخی نیز واجد ارزش و منحصر به فرد است. برابر کتاب‌های فاخر و متنوع در همه شاخه‌های علوم انسانی به‌خصوص آرشیوی از اسناد مجلس شورای ملی پیش از انقلاب و نیز گزارش‌های تحقیقی وزارتخانه‌ها در میان این مجموعه به چشم می‌خورد.

امروز روز بزرگی در تاریخ زندگی علمی من بود بعد از بازدید از این مجموعه بیشتر از قبل به دانشگاه بوعلی افتخار کردم. به بودنم در دانشگاه بوعلی بالیدم. با اینکه شخصاً معتقدم تنها باید دست پدر و مادر و معلم را بوسید اما به کارکنان کتابخانه گفتم اگر این نازنین مرد دانشگاه بود و او را می‌دیدم حتماً بر دستان او بوسه می‌زدم.

ارزش مجموعه اهدایی ایشان حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیارد ارزش مادی و میلیاردها تومان ارزش معنوی دارد. دکتر مرتضی آرنگ داد با این کار چهره ماندگار دانشگاه معتبر بوعلی و کهن شهر همدان خواهد بود. و به قول سعدی: «مرد نکونام نمیرد هرگز» حتی ایشان قفسه‌های کتابخانه شخصی خود را نیز هدیه کرده است. دل بزرگی نیاز هست و فکر بزرگتر. دانشگاه بوعلی درحال حاضر تعداد زیادی دانشجوی بین‌المللی و خارجی دارد و دانشگاه بین المللی D8. در شهر همدان مستقر است و بنابراین

برای ارتقای رتبه علمی و بین‌المللی دانشگاه نیز این کتابخانه بسیار کارگر خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *