غم نان و نان‌آور و نانوا

همدان‌نامه وضعیت نان را در همدان بررسی می‌کند

نان همیشه در کشور ما موضوع پیچیده‌ای بوده است. چه آن زمان که تعداد نانوایی‌ها کم بود و کفاف جمعیت را نمی‌داد و شهروندان مجبور بودند ساعت‌ها در صف بایستند شاید چند تکه نان گیرشان بیاید و چه نزاع‌هایی که سر همین صف‌های طویل رخ می‌داد…

0

*فاطمه کاظمی

*روزنامه‌نگار

نان همیشه در کشور ما موضوع پیچیده‌ای بوده است. چه آن زمان که تعداد نانوایی‌ها کم بود و کفاف جمعیت را نمی‌داد و شهروندان مجبور بودند ساعت‌ها در صف بایستند شاید چند تکه نان گیرشان بیاید و چه نزاع‌هایی که سر همین صف‌های طویل رخ می‌داد و چه اتفاقات عجیب و غریبی که می‌افتاد و چه حالا که تعداد نانوایی‌ها به اندازه کافی است اما کیفیت نان آن‌قدر پایین است که گاه نانوایان ده‌ها قرص نان را تلنبار می‌کنند و کسی حاضر نیست آن‌ها را بخرد.

این روزها که کشور در شوک افزایش سه‌برابری قیمت بنزین به سر می‌برد، زمزمه افزایش قیمت نان نیز شنیده می‌شود بدون این‌که حرفی از افزایش کیفیت آن باشد. شهروندان همدانی ساکن در بیشتر مناطق از کیفیت پایین نان ناراضی هستند و معتقدند هرچند توانایی جلوگیری از افزایش قیمت نان را ندارند اما حداقل می‌توانند از مسئولان انتظار داشته باشند روی افزایش کیفیت نان نیز کار کنند.

کیفیت پایین نان

یکی از ساکنان محله حاجی به همدان‌نامه می‌گوید: من چیزی نمی‌گویم، شما خودتان چند قرص نان از نانوایی‌های این محله تهیه کنید و ببینید تا چند ساعت قابل خوردن است؟ نان‌هایی که از نانوایی‌های این محله می‌خریم بیشتر از نیم روز قابل خوردن نیستند و مجبورید آن‌ها را به ضایعات نان‌هایی که دیروز خریداری شده، اضافه کنید.

وی ادامه می‌دهد: کیفیت نان در این محله خیلی پایین است و به همین دلیل کار افرادی که ضایعات نان جمع‌آوری می‌کنند، رونق زیادی دارد. حالا با چنین وضعیتی چطور مسئولان از افزایش قیمت نان صحبت می‌کنند؟ آیا بهتر نیست اول به افزایش کیفیت نان فکر کنند و بعد حرف از افزایش قیمت بزنند؟

تاخیر در پخت نان

یکی دیگر از شهروندان به تاخیر پخت نان در برخی نانوایی‌ها معترض است و می‌گوید: اغلب روزها اول صبح که برای خرید نان به نانوایی محله مراجعه می‌کنم می‌گویند آرد نرسیده و باید چند ساعت صبر کنید تا پخت را شروع کنیم. ما هم مجبوریم از انواع دیگر نان استفاده کنیم. خب اگر نتوانیم اول صبح نان تازه بخوریم دیگر بقیه روز چه فایده دارد؟

وی معتقد است: به نظر من نانوایان نرسیدن آرد را بهانه می‌کنند و اگر اتحادیه آرد و نان نظارت درستی روی نحوه فعالیت آن‌ها داشته باشد این مشکلات پیش می‌آید اما واقعیت این است که این اتحادیه کار خود را به درستی انجام نمی‌دهد و تاوان آن را باید شهروندان بدهند.

کاهش اندازه نان

«نرگس الهیاری» دیگر شهروند همدانی معتقد است اندازه نان در بیشتر نانوایی‌ها کوچک‌تر شده که ناشی از کاهش وزن چانه است. وی می‌گوید: کوچک‌شدن اندازه نان‌ها باعث افزایش مصرف خانواده‌ها شده و مجبوریم هر بار چند قرص نان بیشتر بخریم تا کاهش اندازه نان جبران شود. این انصاف نیست که این‌طور سر مردم کلاه بگذارند. کاش یک نهاد قوی روی فعالیت نانوایان نظارت کند.

چندی پیش رئیس اتحادیه نانوایان همدان در گفتگو با یکی از خبرگزاری‌ها گفته بود ظرف ۵ سال گذشته هزینه‎های نانوایی ۳۰۰ درصد افزایش داشته است و نانوایان چاره‌ای جز کاهش وزن چانه‌ها ندارند.

ابوذر گل‌محمدی گفته بود براساس آنالیز دولت قیمت نان باید ۷۰ درصد افزایش یابد اما هنوز اقدامی در این زمینه انجام نشده و نرخ نان در سال ۹۸ همان نرخ اعلامی در سال ۹۳ است. بنابراین گل‌محمدی کم‌فروشی نانوایان را مجاز می‌داند و مشکلی در این زمینه نمی‌بیند.

 

کیفت پایین آرد

یک نانوا در پاسخ به این سوال که چرا کیفیت نان ان‌قدر پایین است، توضیح می‌دهد: آردی که اتحادیه در اختیار ما قرار می‌دهد کیفیت مناسبی ندارد و طبیعتا کیفیت نانی که ما می‌پزیم پایین می‌آید وگرنه ما هم دوست نداریم این نان را در اختیار شهروندانی قرار دهیم که این روزها با هزار و یک مشکل اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند و برخی از آن‌ها حتی به سختی هزینه چند قرص نان را پرداخت می‌کنند.

وی معتقد است: به نظر من اتفاقاتی برای آرد می‌افتد که ان‌قدر کیفیت آن پایین است وگرنه کیفیت آردی که در اختیار اتحادیه قرار داده می‌شود، آن‌قدر هم بد نیست اما خب اتحادیه باید پاسخگو باشد که چرا آرد چنین وضعیتی دارد؟

آرد دیر می‌رسد

یکی دیگر از نانوایان می‌گوید: برخی روزها آرد با چند ساعت تاخیر به دست ما می‌رسد و ما هم تا آرد نداشته باشیم که نمی‌توانیم نان پخت کنیم. دلیل این تأخیر را باید از اتحادیه بپرسید وگرنه ما گناهی نداریم.

وی ادامه می‌دهد: ما که کله سحر از خواب بیدار می‌شویم، دوست داریم زودتر نان را پخت کنیم و به دست شهروندان بدهیم اما وقتی آرد دیر دست ما می‌رسد، چاره‌ای جز دست نگهداشتن نداریم. همه این‌ها از ضعف اتحادیه ناشی می‌شود و مسئولان این اتحادیه باید در این زمینه پاسخگو باشند.

گفتنی است تلاش ما برای گفتگو با «ابوذر گل‌محمدی» رئیس اتحادیه نانوایان همدان بی‌نتیجه ماند و وی هر بار به بهانه‌ای از گفتگو با ما طفره رفت.

+++سوتیتر

شهروندان همدانی ساکن در بیشتر مناطق از کیفیت پایین نان ناراضی هستند و معتقدند هرچند توانایی جلوگیری از افزایش قیمت نان را ندارند اما حداقل می‌توانند از مسئولان انتظار داشته باشند روی افزایش کیفیت نان نیز کار کنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.