بیماری‌های منتقله از آب و غذا

0

*مهدی خدابخشی

*کارشناس مسئول کنترل کیفی آب دانشگاه علوم‌پزشکی استان همدان

  • بیماری‌های منتقله از آب و غذا می‌تواند از طریق دست‌های آلوده، تماس با استفراغ یا مواد دفعی بیمار به دیگران منتقل شود.
  • استفاده از آب‌های آلوده، آب‌های جاری و منابع آب مثل چاه، جویبار و مانند این می‌تواند سبب انتقال بیماری شود.
  • برای پیشگیری از مبتلاشدن به بیماری‌های منتقله از آب و غذا باید، از آب سالم برای شست‌و‌شو و پخت‌و‌پز استفاده کرد.
  • حتما قبل از تهیه و خوردن غذا و بعد از اجابت مزاج، دست‌های خود را با آب و صابون بشوئید.
  • در صورتی که به آب دسترسی ندارید، از محلول های ضدعفونی کننده دست (بر پایه الکل) استفاده کنید.
  • در طول سفر از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و آب‌های بطری‌شده و استاندارد استفاده کنید.
  • برای تصفیه یا گندزدایی آب در منزل می‌توانید آب را بجوشانید.
  • برای تصفیه یا گندزدایی آب در منزل  می‌توانید از محلول کلر یا قرص‌های مخصوص استفاده کنید.
  • وقتی که آب از ظرف ذخیره برداشت می‌شود، ممکن است آلوده شود. بنابراین باید قبل از حمل و جابجایی آب آشامیدنی، دست‌ها را با آب و صابون به‌طور کامل و صحیح شست.
  • اگر در منزل از آب چاه استفاده می‌کنید حتما از آلوده‌نبودن آب آن اطمینان حاصل کنید.
  • برای کسب اطلاع از روش گندزدایی و سالم‌سازی آب چاه در منازل با کارشناسان سلامت محیط مراکز خدمات جامع سلامت محل سکونت خود تماس بگیرید.
  • از یخ‌های بسته‌بندی شده استفاده کنید و از مصرف یخ‌هایی که در شرایط غیر بهداشتی یا روی زمین نگهداری و خرد می‌شود، خودداری کنید.
  •  در شرایط کم‌آبی حتی‌الامکان غذا را در منزل تهیه کنید و از خرید مواد غذایی از فروشندگان دوره‌گرد یا سیار خودداری کنید.
  • از خوردن سالاد و سبزیجات نپخته که از سلامت آن طمینان ندارید، پرهیز کنید.
  • میوه‌ها را قبل از مصرف به‌خوبی شسته و گندزدایی کنید.
  • اگر علائمی مثل تهوع، استفراغ، اسهال (شدید یا آبکی) داشتید، فورا به پزشک یا مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنید.
  • اگر علائمی مثل تهوع، استفراغ، اسهال شدید یا آبکی داشتید، از مصرف نوشیدنی‌های شیرین و آب قند و نوشابه و شربت خودداری کنید.
  • موادغذایی و میوه‌ها را از دسترس مگس و سایر حشرات دور نگهدارید.
  • باید روی ظروف غذا را پس از شستن و آب‌کشی با آب سالم، با پارچه تمیز پوشاند.
  • در حال حاضر از مصرف آب هویج و آب سایر سبزیجات در خارج از منزل خودداری کنید.
  • غذاهای پخته‌شده و سردشده را برای مصرف مجددا کامل گرم کنید.
  • سبزیجات باید قبل از مصرف به روش صحیح سالم‌سازی و گندزدایی شوند.
  • استفاده از مایع ظرفشویی یا نمک به تنهایی برای سالم‌سازی سبزیجات به هیچ وجه موثر نبوده و توصیه نمی‌شود.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.