سال موسیقی
مروری بر اجراهای گروهها و هنرمندان موسیقی در انجمنهای ادبی فرهنگی همدان در سال ۱۴۰۲
*علی پاشا رجبلو
*مدرس موسیقی
اگر بپذیریم که تفکر و زندگی انسان امروزی در یک ارتباط به هم پیوسته شکل میگیرد و همه مناسبات اجتماعی و بهویژه هنر از درون آن ساخته و پرداخته میشود، با نگاهی به این مناسبات امروز انسان، به این باور خواهیم رسید که حال دنیای امروز خوب نیست. در دنیایی که جنگ به جای صلح و آرامش حکمرانی میکند، اختلاف طبقاتی بیداد میکند، محیط زیست در حال نابودی است، روابط انسانی چون مهر و عشق و دوستیها تنزل پیدا کرده، طبیعی است که هنر و بهویژه هنر موسیقی که در ارتباط تنگاتنگ با احساسات انسانی است، نمیتواند جایگاه واقعی خود را پیدا کند. البته در این میان، عدهای جانانه و با عشق و مهر ورزی به انسان و طبیعت، تلاش میورزند که سجایای انسانی را پاسداری کنند. در این میان نقش انجمنها، محافل ادبی، نشریات و پایگاه خبری بسیار مهم است. این محافل میتوانند بسیاری از آموزههای اجتماعی را نشر و آموزش داده و مشوق و حامی بسیاری از فعالیتهای فرهنگی باشند. در سالی که گذشت. اجرای موسیقی کنار بسیاری از برنامههای فرهنگی و هنری در این محافل فرهنگی هنری شهر همدان وجود داشت. اگرچه انتظار و توقع بیشتری در میان مردم وجود دارد، اما همین قدمهای کوچک، اما بزرگ میتواند تأثیر جدی در آشنایی مردم با هنر موسیقی را در پی داشته باشد .
نغمههای هگمتانه
آغازین روزهای سال ۱۴۰۲ با برنامه نشستهای شعر موسیقی در قالب «نغمههای هگمتانه» در محوطه تاریخی باستانی هگمتانه (کلیسای حضرت مریم)، به همت هفتهنامه همداننامه، با همکاری میراث فرهنگی و همراهی انجمن شاهنامهخوانی چکاد همدان و صفحه خاطره بازی شروع شد. در این نشستها، دهها گروه و نوازندگان تکنواز موسیقی در چند شب به هنرنمایی پرداختند. از ۳ تا ۳۱ فروردین ۱۴۰۲ این نشستها با حضور هنرمندان موسیقی همدان چون دکتر محمدیزدان حقشناس، محمد ثابتراد، حمیدرضا زارعی، خسرو خانیان، احسان میرزایی، حسین عباسی، سعید درسنگی، علی پوراقبالی، حمید رجبلو، نیما رجبلو، مهدی ستاری، تورج نیازی، مصطفی رشیدی مطلق، حسین احمدی، آرش صادقی، علی اکبر خسروی، حامد فقه جو، زاهد حسنزاده، پارسا دهقان، مهدی بیگلری، آیدین طاهری، پژمان رضوی، امین شرایی، اسحاق صادقی، شهرزاد نجاتی، شهرام میرزایی، مصطفی محمدی، مبین قادری، علیرضا سعیدی، سهیل چهل امیران، احمد رسولی ثمر و پاشا رجبلو برگزار شد.
جشن مردم و ادبیات
در جشن «مردم و ادبیات» (بزرگداشت فردوسی، خیام و باباطاهر) و به یاد زندهیاد دکتر پرویز اذکایی و به همت نشریه همداننامه، در ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ در کاروانسرای گلشن همدان برگزار شد، هنرمندان موسیقی سعید زندی (تار) و مصطفی قاسمپور (نوازنده تنبک) به هنرنمایی پرداختند. در ۲ خرداد ۱۴۰۲ به بهانه روز باباطاهر در انجمن ادبی صفاءالحق به مدیریت مسعود میدانچی، هنرمندان همدانی آیدین طاهری ترانه و تصنیفهایی را اجرا و در بخش بعدی موسیقی، پاشا رجبلو تکنوازی سنتور اجرا کرد. حمید رجبلو (سه تار)، به همراه مهدی ستاری (تنبک)، در مراسم آئین گشایش چهارمین نمایشگاه انفرادی خوشنویسی هادی هنردوست مورخ ۲۰ خرداد ۱۴۰۲، و در آئین رونمایی کتاب سعید جلیلی هنرمند در شهر بهار مورخ ۲۵خرداد، که به همت موسسه فرهنگی هنری خاطرات مداد رنگی برگزار شده بود، مجتبی نوروزی و اعضای گروه موسیقی بیداد، به اجرای موسیقی پرداختند .
همایش هماندیشی و همافزایی هنرمندان عاشیقی شمال استان همدان
اولین همایش هماندیشی و همافزایی هنرمندان عاشیقی شمال استان همدان، ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ شاهد چندین اجرای هنرمندان عاشیقی در مجتمع فرهنگی هنری بوعلی سینا، بود. همچنین در آئین رونمایی کتاب شعر استاد سیاوش دیهیمی، گروه موسیقی آوای فاخته به سرپرستی رضا عباسی آهنگساز و نوازنده پیانو و سرپرست گروه، قطعات و تصنیف هایی را اجرا کردند. در مراسم جشن سالروز آغاز به کار انجمن شاهنامه خوانی چکاد همدان به مدیریت محمد افشار تعدادی از اعضای کودک این انجمن و پاشا رجبلو در ۶ مهر ۱۴۰۲، به اجرای موسیقی پرداختند .
مراسم چهلمین روز درگذشت بانو مهری یزدان پناه در ۱۴ مهر ۱۴۰۲ اجرای موسیقی کیامهر مرادی، محمد ثابتراد و شاهرخ غلامپور به اجرای موسیقی پرداختند. شاهنامهخوانی ویژه کودکان انجمن چکاد در تاریخ ۲۰ مهر ۱۴۰۲ شاهد هنرنمایی هنرمندان موسیقی اسحاق صادقی (کمانچه) و خوانندگی فردین نوشیان بود.
گروه موسیقی آوای فاخته به سرپرستی رضا عباسی در روز بزرگداشت حافظ در انجمن حافظ خوانی مورخ ۲۰ مهر ۱۴۰۲ در مجتمع فرهنگی هنری آوینی با هنرنمایی افشین چوبریزان، احمد فضلی، علی اکبر خسروی، اصغر رحمانی پاکروان و امین چوبریزان همراه بود .
سلسله نشستهای دیدار
سلسله نشستهای دیدار ۲۳ به همت نشریه همدان نامه، معرفی و جشن امضای رمان طوفان سال موش نوشته محمد قاسمزاده بود که در این مراسم پاشا رجبلو به اجرای تکنوازی سنتور پرداخت. اجرای کیامهر مرادی (تار و آواز) و شادی فریدونی (دف) در مراسم رونمایی کتاب جستارهایی از تاریخ همدان تألیف عبدالله مظاهری در سالن اجتماعات اداره کل فرهنگ ارشاد همدان مورخ ۲۴ آبان از دیگر برنامههای دیگر موسیقی بود.
جشن محله ما
جشن محله ما به همت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری با همکاری نشریه همداننامه و صفحه خاطرهبازی و انجمن شاهنامهخوانی چکاد، در ۲۵ آبان ۱۴۰۲ در فرهنگسرای ولایت خضر برگزار شد که در این مراسم گروه تنبکنوازان جوان و نوجوان حمیدرضا زارعی و خوانندگان پاپ جوان به هنرنمایی پرداختند. هنرمندان همدانی محمد ثابتراد (تار) و حمیدرضا زارعی (آواز و تنبک) در جشن محله ما در فاز دوم شهرک مدنی مورخ ۲۶ آبان ۱۴۰۲ قطعات و تصنیفهایی را اجرا کردند. اجرای موسیقی در جشن محله ما (پارک پرواز اعتمادیه) مورخ ۲۸ آبان توسط هنرمندان جوان پاپ و سنتور نوازی پاشا رجبلو از برنامههای دیگر این جشن بود. در آئین رونمایی از کتاب محلات همدان اثر علی جهانپور مورخ ۳۰ آبان ۱۴۰۲، پاشا رجبلو در ادارهکل فرهنگ و ارشاد استان، به اجرای قطعاتی با ساز سنتور پرداخت. همچنین در این مراسم مرشد عزیزی با ضرب زورخانه اجرایی را انجام داد.
جشن برگ ریزان
۱۱ آذر ۱۴۰۲ اجرای موسیقی در پیادهراه اکباتان تحت عنوان جشن برگریزان به همت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری با همکاری نشریه همداننامه و صفحه خاطرهبازی، هنرمندان موسیقی هنرنمایی کردند. همایش روز جهانی کوهستان
همایش روز جهانی کوهستان در ۲۰ آذر ۱۴۰۲ در سالن سازمان دانش آموزی همدان پذیرای گروه موسیقی نغمه به سرپرستی سروش مرادی بود. ۲۹ آذر ۱۴۰۲ سالن فردوسی همدان با ویژه برنامه شب یلدا، یلدای هگمتانه که به همت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری و با همکاری نشریه همداننامه و صفحه خاطرهبازی برنامهریزی شده بود، هنرمندان موسیقی همدان در بخشهایی به اجرای موسیقی پرداختند. آئین رونمایی کتاب سی پاره اثر حسام الدین جعفری در قالب سلسله نشستهای خوانش ۱۳ به همت نشریه همداننامه در شهر کتاب همدان از دیگر فعالیتهای موسیقایی همدان بود. بزرگداشت حقرضا فطری (خان میرزا) با حضور هنرمندان موسیقی سیاوش دیهیمی، جواد مرادیان و شهرام خوشصفت، ماشالله رسام و رحمان دریایی با اجرای موسیقی توسط هنرمندان مرتضی فطری (تار)، احمد رسولی ثمر (تنبک) و آواز استاد حقرضا فطری بود.
شبهای موسیقی هگمتانه
دومین شبهای موسیقی هگمتانه از ۲۹ دی الی ۵ بهمن ۱۴۰۲ با اجرای گروههای موسیقی در شهرهای همدان، اسدآباد، فامنین، نهاوند، ملایر، بهار، درگزین، کبودراهنگ و تویسرکان برگزار شد. در این همایش تعدادی کارگاههای موسیقی نیز اجرا که مهمترین آن کارگاه موسیقی استاد علی جهاندار مورد توجه بیشتری قرار گرفت. بزرگداشت روز عارف قزوینی به همت نشریه همداننامه در ۲ بهمن ۱۴۰۲ و اجرای ساز آواز جواد مرادیان و تصنیف خوانی کیامهر مرادی در این مراسم بود. مراسم پاسداشت ثبت جهانی جشن سده در ۱۱ بهمن ۱۴۰۲ در مجموعه تاریخی باستانی هگمتانه (کلیسای حضرت مریم ) با اجرای کیامهر مرادی (آواز)، شاهرخ غلامپور (نی) و شادی فریدونی (دف) همراه بود. یادبود پروفسور توفیق موسیوند به همت نشریه همداننامه در شهر کتاب همدان ۲۲ بهمن ۱۴۰۲ با اجرای موسیقی توسط سعید زندی، شاهرخ غلامپور، شادی فریدونی و کیامهر مرادی انجام شد.
۱۶ اسفند ۱۴۰۲ شاهد اجرای گروه موسیقی هزاردستان به سرپرستی جواد مرادیان در همایش بزرگداشت نظامی گنجوی در مجتمع فرهنگی هنری ابن سینا بودیم. در بزرگداشت نظامی گنجوی و پایان سرایش شاهنامه در انجمن شاهنامه خوانی چکار مورخ ۲۳ اسفند اسحاق صادقی (کمانچه)، شهرزاد نجاتی (دایره) و فردین نوشیان (خواننده)، به اجرای موسیقی پرداختند. همچنین در بخشی از نشستهای انجمن ادبی باباطاهر همدان که در روز جمعهها به مدیریت مسعود مسرور برگزار میشود، تعدادی از هنرمندان موسیقی همدان هر هفته به اجرای موسیقی پرداختند. اجرای موسیقی آوازی در طول برگزاری نشستهای انجمنهای ادبی همدان نیز ، یکی از برنامههای متدوال تعدادی از هنرمندان علاقهمند به موسیقی آوازی در این سال بوده است .
یاد
در سالی که گذشت متأسفانه چند نفر از استادان و هنرمندان موسیقی همدان را از دست دادیم. استاد حسین آسایش مدرس موسیقی، نوازنده ویولون، معلم هنر آموزش و پرورش و از اولین مدرسان خوشنویسی و از موسسان آموزشگاه موسیقی در همدان، در ۹ فروردین ۱۴۰۲ درگذشت.
در مراسم چهلم او اشکان شریفی نژاد (خواننده)، خسرو خانیان نوازنده (ویولن)، آیدین طاهری (خواننده) به همراه تنبک (احسان میرزایی) به یاد این استاد بزرگ به اجرای موسیقی پرداختند. نخستین سالگرد درگذشت زندهیاد علی کیانیمنش ۲۵ فروردین ماه ۱۴۰۲ در مزار وی برگزار شد. کیانی منش نوازنده کمانچه و مدرس خوشنویسی بود. اولین سالگرد درگذشت زندهیاد استاد مسعود فریدونی در مزار وی برگزار شد. ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ درگذشت عباس شریفی پیشکسوت موسیقی و نوازنده تنبک بود. ۱۶ مهر ۱۳۸۸ مراسم سالروز درگذشت زنده یاد استاد جلال دوستی نگرا با حضور تعداد تعدادی از هنرمندان موسیقی بر مزار وی برگزار شد. در مراسم چهلمین روز درگذشت مصطفی (اکبر ) صلاحی در هیئت کوهنوردی همدان مورخ ۲۱ آبان ۱۴۰۲ ، اصغر پورحسینی ومهدی نورمحمدی تصنیفهایی را خواندند و علی باصره با ساز نی قطعاتی را اجرا کرد.