نخرید نخرید، ارزان میشود
*منا بشیری
*معمار
جناب وزیر، خانه چطور با نخریدن ارزان میشود؟ شعاری که در سیستمهای اقتصادی کارآمد، کاربردی است و در اینجا غیرعملی و ناکارآمد. طوری وزیر کشور عنوان میکند نخرید که انگار مردم بیبضاعت با توان مالی خرید مسکن در صف خرید خانه به انتظار نشستهاند. چطور خانه ارزان شود وقتی که سازنده گران ساخته! زمانی که زمین را گران میخرد، مصالح را گران میخرد، عوارض را گران میپردازد؛ چگونه ارزان بفروشد! شهرداری نهادی است تقریباً خصوصی اما زیر نظر دولت، که سال به سال عوارضها وجریمههای ناکارآمد را افزایش میدهد، هزینههای که بابت زیرساختهای شهری هستند اما تماماً از سازنده گرفته میشود؛ به دنبال آن برای جبران کسری هزینه، این افزایش قیمت مستقیماَ به دوش مالک تحمیل میشود. مثلاً در سیستم برقرسانی، تهیه ترانس برق و تجهیزات مربوط به کنترل توزیع فشار آن، در سالهای اخیر رشد قیمت باورنکردنی داشته؛ یا در زمینه انتقال آب و هزینههای فاضلاب شهری، که همه این هزینهها با آنکه به طور غیرمستقیم به ملک موردنظر ارتباط دارد اما مستقیماً هزینههای آن به عهده سازنده میباشد.
اگر رویکرد شهرسازیمان درراستای توسعه پایدار میبود، میشد انتظار داشت در سالهای آتی منفعت حاصله از بازیافت فاضلابها و زبالهها مستقیم وارد چرخه تقویت زیرساختهای شهر میشود و از سنگینی این هزینهها کاسته میشود اما دریغا که دولت برای ارزان کردن خانه در برنامههای بلند مدت، راه کوتاهِ گرفتنِ مالیات از خانههای خالی را اتخاذ کرده. بازی دو سر باختِ مالیات در کشور ما که نه به دادِ زیرساختهای شهری میرسد ونه ذرهای در کاهش قیمت مسکن اثر خواهد کرد. دولت تا چه زمانی میتواند به سختگیریهای مالیاتی خود ادامه دهد به امید کاهش قیمت! میشد به جای این تصمیمات، ذرهای از هزینههایی که در کنترل دولت هست، کاست و خود دولت پیشتاز جریان ازران کردن مسکن شود، مثلاً از هزینههای عوارض و انشعابات برق و گاز و آب بکاهد و همچنین تسریع در تحویل این موارد چرا که هر چقدر تأمین این موارد به زمان طولانیتری بخورد به دنبال آن هزینههای مازادی را به سازنده تحمیل میکند.
از جهتی میتوان به فکر اتخاذ راههایی برای دستیابی به زمینهای ارزان قیمت بود، مسئلهای که بیشترین تأثیر را در گرانی مسکن دارد. ارگانهای محیط زیست، جهاد، آبخیزداری و منابع طبیعی و دیگر نهادهای زیر نظر استانداریها با مشورت شهرداری، باید زمینهای با ظرفیت بالا را برای مسکن شهری پیشنهاد دهند طوری که در راستای توسعه پایدار عمل شود و از جهتی از فشار ساخت و ساز در بافت تاریخی شهر هم کم شود و هم از تراکم بالا در مناطق نوساز شهری هم که موجب کیفیت پایین زیست شده، جلوگیری کند. میشود با مدیریت صحیح و عاری از فساد از نفوذ زمینخوران و سوداگران آن به این مهم دست یافت. هزاران برنامه و طرح جامع و الگوی زیستی و برنامههای حمایتی و مطالعاتی در کنار بودجههای دولتی نیاز است تا بتوان به خانه ارزان رسید. مگر میشود با نخریدن، آن هم فعالیت رستهای از تولید که در کشور ما با این اوضاع اقتصادی و با مصالح داخلی که بسیار گران تمام میشوند و دارد به زور نفس میکشد و خیلی هم بد عمل میکند را ارزان به ثمر رساند. مگر میشود روندی با این پیچیدگی را که دهها نهاد دولتی و غیر دولتی که اتفاقاً هیچ کدام هم بلد نیستند با هم کار کنند و سختی هماهنگ کردن این نهادها هم در راستای ساخت خانه به عهده سازنده است، را به صورت دستوری و اجبار و تحمیل کلمه «باید» به نتیجه رساند. کاری نکنیم که با تصمیمات نادرست به جای رسیدن به مسکن ارزان قیمت به خانههایی با کیفیت بسیار پایین، حتی از چیزی که فعلاً هم در جریان است، برسیم. این مهم نیاز به تقویت برنامههای پایهای و تزریق بودجههای دولتی برای توسعه شهری نیاز دارد که اگر این روند به درستی انجام شود، دست دلالان و واسطههای خرید و فروش و به نوبه آن نوسانات مسکن هم کم خواهد شد.