هنرمند زینت‌المجالس نیست

0

*حسین زندی

*روزنامه‌نگار

کم‌‌توجهی به هنر موسیقی از سوی نهادهای دولتی یکی از مسائلی است که سال‌هاست مورد انتقاد هنرمندان و شهروندان بوده است. با این‌که هنر موسیقی در همه شئون زندگی مردم حضور دارد و رسانه‌های حاکمیتی مانند صدا و سیما بخش عمده‌ای از زمان برنامه‌ها را به پخش موسیقی اختصاص می‌دهند، اما در بستر جامعه هم‌چنان با این هنر فاخر با کم‌لطفی برخورد می‌شود. این بی‌توجهی در استانی مانند همدان بیش از سایر مناطق به چشم می‌خورد. وقتی در یک شهرستان از این استان خبر از برگزاری رویدادی به منظور ترویج هنر موسیقی منتشر می‌شود، دلگرمی مردم و هنرمندان را به دنبال دارد، اما وقتی به نتیجه کار می‌نگریم، متوجه می‌شویم هدف توجه به این هنر نبوده، بلکه افزودن به قطر کارنامه مدیران فرهنگی استان و برگزارکنندگان این برنامه‌ها بوده است.

پنجشنبه ۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۰ برنامه‌ای با عنوان «جشنواره موسیقی عاشیقی» یا «عاشیقلار بایرامی» پس از دو روز در سالن اداره ارشاد کبودراهنگ به کار خود پایان داد. برنامه‌ای با کاستی‌های بسیار که نه‌تنها انتظارات یادشده را برآورده نکرده، بلکه انتقادهای شدیدی به شیوه برگزاری و برنامه‌ریزی این رویداد به دنبال داشته است. البته انتظار نمی‌رود این دورهمی یا جشنواره مانند جشنواره‌های دیگر استان‌ها از جمله جشنواره موسیقی نواحی کرمان یا حتی جشنواره سرنا نوازان دره شهر ایلام برگزار شود، اما این شلختگی و آشفتگی هم دور از انتظار بود.

برخورد نامناسب مسئولان سالن با میهمانان، بی‌نظمی در هنگام اجراها، رعایت‌نکردن فاصله اجتماعی و حضور بدون ماسک بیشتر میهمانان در طول سه ساعت در سالن در بسته، دعوت‌نشدن رسانه‌های رسمی، ضعف در آداب تشریفات و مهم‌تر از همه بی‌حرمتی به پیشکسوتان از دستاوردهای این جشنواره بود. مدیران اداره‌کل فرهنگ و ارشاد و برگزارکنندگان این مراسم باید توجه داشته باشند که پیشکسوتان عرصه هنر زینت‌المجالس آنان نیستند تا هر جا نیاز شد از اعتبار و جایگاه آنان هزینه شود و هنگام اجرای برنامه و حضور در سن با بی‌حرمتی روبرو شوند. در این مورد به خصوص، گفته شده که مجری برنامه مقصر بی‌حرمتی به استاد «ماشاالله رسام» و «حق‌رضا فطری» بوده اما مجری فرمان برگزارکنندگان را اجرا می‌کند، پس قرار نیست بی‌برنامگی و بی‌نظمی مسئولان به گردن یک فرد بیفتد و به جای عذرخواهی از میهمانان هنرمندان پیشکسوت، فرافکنی کنند.

همانطور که اشاره شد پرداختن به رویدادهای محلی به ویژه هنر موسیقی بسیار ضروری و شایسته است البته اگر درست اجرا شود. در انتخاب برخی آثار  توجهی به کیفیت و عنوان جشنواره نشده بود؛ استفاده از گروهی که ساز دیوان ترکیه‌ای و گیتار غربی را با ملودی ارمنی_ آذری برای حاضران می‌خوانند و آن را به نام موسیقی استان همدان به خورد مخاطب ‌می‌دهند، نشانی غلط دادن به مخاطبان است و یا وقتی ملودی‌های خراسانی توسط برخی از نوازندگان به نام موسیقی همدان به زبان محلی اجرا شود مانند فروختن گنجشک رنگ شده به جای قناری است.

به هر حال وقتی برنامه‌ای برای نخستین بار بر گزار می‌شود ممکن است ایرادهایی داشته باشد، اما این حجم از آشفتگی بی‌نظمی نوبر است. متأسفانه اداره کل ارشاد استان در دو سال گذشته همه‌گیری ویروس کرونا را بهانه قرار داده و به هنر توجهی ندارد و با اجرای چنین برنامه‌هایی سطح و استاندارد عنوان جشنواره را نیز پائین آورده است. شیوه‌ای که در برگزاری برنامه‌ها اداره ارشاد در ماه‌های گذشته دیده شده، نشان می‌دهد اعتقاد چندانی به مسئله فرهنگ و هنر در این اداره وجود ندارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.