مسئولان نهاوند خبر میدهند:
پیگیری مراحل تدوین برنامه جامع پیشگیری از خودکشی در نهاوند
فرماندار نهاوند: هدف بنیادین ما، ایمنکردن جامعه در این زمینه و در ادامه کاهش مرگومیر ناشی از خودکشی است، اظهار میکند: طرح پیشگیری از خودکشی در هفت محله نهاوند در حال اجراست که چهار محله در شهر نهاوند، دو محله مربوط به مرکز شهرستان است و یک محله در شهر گیان است که تسهیلگران با تکمیل پرسشنامه ها از شهروندان اقدامات لازم را رصد و تدوین میکنند.
*سجاد سیف
*خبرنگار
فرماندار نهاوند در رابطه با اجرای برنامه جامع پیشگیری از خودکشی، میگوید: با توجه به آمار و ارقام خودکشی در برخی از مناطق شهرستان، اجرای برنامه پیشگیری از خودکشی در محلات و بهرهمندی از امکانات بینبخشی و برونبخشی در دستور کار است.
«ضرغام احمدوند» بیان میکند: جلسات کمیته اصلی و تخصصی با محوریت آگاهسازی، انگیزشی و آموزشی برای خانوادهها و جوانان جامعه هدف در شهرستان برگزار شده است و در این راستا کمیته آموزشی و پژوهشی با محوریت دانشگاه امید نهاوند با ارجاع افراد آسیبپذیر شناساییشده برای اخذ خدمات مشاورهای رایگان اقدام میکند.
وی در ادامه تصریح میکند: اداره بهزیستی شهرستان به عنوان دبیرخانه رصد آسیبهای اجتماعی و مجری این برنامه در شهرستان با دعوت از نمایندگان پزشکی قانونی، نیروی انتظامی، مرکز بهداشت، دادگستری و دانشگاهها کارگروهی را تشکیل داده و محلات دارای آمار بالای اقدام به خودکشی را شناسایی و اطلاعات موجود را طبقهبندی کرده است.
ایمنکردن جامعه از خودکشی هدف اصلی از اجرای طرح
احمدوند با اشاره به اینکه وقتی روی آسیب خودکشی متمرکز میشویم، هدف بنیادین ما، ایمنکردن جامعه در این زمینه و در ادامه کاهش مرگومیر ناشی از خودکشی است، اظهار میکند: طرح پیشگیری از خودکشی در هفت محله نهاوند در حال اجراست که چهار محله در شهر نهاوند، دو محله مربوط به مرکز شهرستان است و یک محله در شهر گیان است که تسهیلگران با تکمیل پرسشنامه ها از شهروندان اقدامات لازم را رصد و تدوین میکنند.
فرماندار نهاوند با بیان اینکه مناطق حساس و بیشتر در معرض این آسیب اجتماعی در شهرستان شناسایی شده، میگوید: ستاد فرعی این کارگروه از طریق بخشداریها، اداره بهزیستی و دانشگاهها با حضور کارشناسان استانی و شهرستانی در این مناطق با برگزاری کارگاههای آموزشی و مشاورهای با خانوادهها اقدامات لازم را بررسی و پایش میکند.
مهمترین راههای پیشگیری و کاهش خودکشی
به گفته احمدوند مهمترین راههای پیشگیری و کاهش خودکشی؛ آموزش، آگاهیدادن و ارائه خدمات مشاورهای به خانوادهها، تقویت عزت نفس، ایجاد نشاط اجتماعی، آموزش مهارتهای مقابلهای و تصمیمگیری به آحاد جامعه است که در این رابطه آموزشوپرورش و دانشگاهها نقش اساسی دارند تا مردم با نشانهها و علائم هشداردهنده رفتار خودکشی آشنا شوند و با ارجاع بهموقع به متخصصان به فرد بحرانزده کمک کنند.
اجرای طرح غربالگری در ۷ منطقه شهرستان
رئیس بهزیستی شهرستان نهاوتد در رابطه با اجرای برنامه جامع پیشگیری از خودکشی، میگوید: در مرحله اول، در هفت محله این شهرستان غربالگری آغاز شد و ۳۵ تسهیلگر در اجرای این طرح با ما همکاری میکنند تا بتوانیم ۵۰ درصد جمعیت شهرستان را در این طرح پوشش دهیم.
«مریم سلگی» میافزاید: باتوجه به نیاز و استقبال مردم به اجرای چنین برنامههایی، به نظر میرسد طرح با موفقیت در شهرستان نهاوند در حال پیگیری و اجراست.
وی همکاری نهادهای مرتبط با بهزیستی را در اجرای این طرح مثبت ارزیابی و بیان میکند: فرمانداری شهرستان بیشترین همکاری را با ما در رابطه با پیشبرد اهداف این طرح دارد که جای تشکر و قدردانی دارد.
سلگی درباره اقدامات انجامشده در حوزه کاهش و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در محلات پرآسیب میگوید: یکی از مهمترین اقدامات در حوزه برنامهریزی و مداخلات بهنگام چه در سطح پیشگیری اولیه و چه در پیشگیری سطح دوم، داشتن یک تصویر واضح، روشن و قابل اتکا از وضعیت آسیبهای اجتماعی در سطح شهرستان است.
وی ادامه میدهد: بنابراین یکی از وظایف ما رصد آسیبهای اجتماعی و دیدهبانی مداوم آسیبهای اجتماعی و بررسی روند تغییرات آسیبهای اجتماعی و از همه مهمتر عوامل تأثیرگذار و تعیینکننده آن در شهرستان است تا بتوان مداخلات لازم را متناسب با آنچه که در حال اتفاق است به اولویت در مناطق اجرا کنیم.
برنامههای بهزیستی برای پیشگیری از خودکشی
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به برنامههای سازمان بهزیستی تصریح میکند: یکی دیگر از برنامههایی که برای سازمان بهزیستی بسیار اهمیت دارد بحث آموزش، آگاهسازی و خودمراقبتی است. خود مراقبتی یکی از موضوعاتی است که در تمام دنیا اجرا میشود و شواهد نیز نشان داده است که خودمراقبتی بیشترین تأثیر را در کنترل کاهش و پیشگیری از بسیاری از آسیبها دارد. در حوزه خودمراقبتی چند جنبه وجود دارد؛ خودمراقبتی در حوزههای جسمی، روانی، معنوی و اجتماعی است، بخشی از خودمراقبتی که مربوط به حوزههای روانی اجتماعی است از مأموریتها و وظایف سازمان بهزیستی است.
رئیس اداره بهزیستی نهاوند خاطرنشان میکند: موضوعی که سازمان بهزیستی امسال درخصوص آن برنامهریزی و هدفگذاری کرده، این است که اطلاعات آسیبها را منطقه به منطقه دریافت و براساس آن مداخلات لازم را با مشارکت سایر دستگاههای متولی و مرتبط طراحی و اجرا کنند.
اولویتها
سلگی در پایان میگوید: آنچه که اولویت ما در آسیبهای اجتماعی است و احصای آسیبها براساس آن صورت میگیرد، مواردی همچون طلاق، اعتیاد، فقر، خشونتهای خانگی و موضوعاتی که مربوط به حوزه فرد و خانواده است این موارد از جمله موضوعاتی است که سازمان بهزیستی سعی دارد به صورت مداوم ضمن رصد، برنامه عملیاتی مناسب و اثربخش در سطح پیشگیری از خودکشی را مدنظر داشته باشد.