درختکاری یا درختداری
درخت نکاریم
همداننامه وضعیت درختکاری نمایشی مسئولان را بررسی میکند
به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان، امسال یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال ساخته میشود. اگر این آمار اعلامی را برای سالهای قبل در نظر بگیریم، اگر واقعا این همه نهال در همدان کاشته و بالنده میشد، الان باید همدان زیر درختها دفن میشد، پس میتوان نتیجه گرفت اقداماتی نظیر نهالکاری در روز درختکاری، از سوی مسئولان نمایشی است، وگرنه همدان در این سالها بیشتر باغات و درختانش را از دست داده تا اینکه بر تعداد درختانش اضافه شود. در پرونده پیشرو، این موضوع را مورد بررسی قرار دادهایم.
*احیای ۱۴۰۰ درخت در جورقان
*مراسم درختکاری در جورقان، با حضور مسئولان این شهر برگزار شد
*مینا ساکی
درست است که مراسم درختکاری هرساله در همدان نیز برگزار میشود و درختان زیادی برای این منظور بر زمین نشانده میشود، اما این موضوع در سالهای اخیر تبدیل به یک اقدام شعاری شده و ادارهکل منابع طبیعی استان بدون توجه به اقلیم همدان و نهالهایی که مناسب این استان هستند، صرفا فقط نهال بر روی زمین میکارد و در ضمن هیچگونه مراقبت بعدی ازآنها به عمل نمیآورد، اما گویا شهرداری جورقان امسال رویکرد دیگری را در پیش گرفته و به همین منظور اقدام به کاشت نهالهای متناسب با همدان کرده است.
درختکاری در جورقان
در آئین روز درختکاری در جورقان، امام جمعه این شهر، ضمن تبریک این روز و ترویج کاشت درخت، بر مثمر بودن درختان به دلیل استفاده درست از آنها تا جایی که امکان دارد، در مکانهای مختلف، تأکید کرد.
شهردار جورقان نیز در ابتدای مراسم هفته درختکاری را تبریک گفت و بیان کرد: در دوره ششم شورای شهر، موضوع این بود که هر سال ۱۰۰ تا ۵۰۰ درخت اهدا شده و اکنون باید هزاران درخت سبز شده در سطح شهر را شاهد باشیم که به حفظ محیط زیست کمک کند.
«داوود احمدی» با اشاره به اینکه درختان زیادی که سالهای گذشته کاشته شده، سبز نیستند، عنوان کرد: برای کاشت درخت ابتدا آمادهسازیها و مکانیابیها درست انجام شود که در این مناطق قبل از اینکه درخت بکاریم مسئله آب و نگهداری درخت را حل کردیم و بعد تصمیم به کاشت درخت گرفتیم. درختان غیرمثمر را در بلوارها و مکانهایی که ماشین تردد دارد، و درختان مثمر در مکانهایی که ماشین تردد ندارد، کاشته شود. برخی شهروندان از لحاظ مالی کمک کردند تا در درختکاری سهیم باشند.
وی همچنین اعلام کرد: در هفته درختکاری امسال دو درخت در مزار شهدای سلامت به یاد این عزیزان و همچنین درختانی در مدارس شهر جورقان بهنام هنرمند همدانی «رابعه مدنی» که سالهای زیادی را در این شهر مشغول به تدریس بودند، کاشته شد.
شهردار جورقان اظهار کرد: شهرداری جورقان نام دانشآموزانی که در این مراسم شرکت کردند و نهال کاشتند را ثبت کرده است تا میزان رسیدگی دانش آموزان به درختانی که کاشتهاند را در زمانهای مختلف بررسی کند و فرهنگ احیای محیط زیست با کاشت درختان و رسیدگی بعدی نسبت به آنها را در میان دانش آموزان ترویج دهد.
شهردار جورقان در آخر با بیان اینکه اگر کار به صورت مردمی صورت بگیرد و کمکهای مردم ادامه داشته باشد، باید شاهد بیش از هزاران درخت باشیم، گفت: مردم باید مشارکت داشته باشند و گردهمایی بین مردم برای باغ میوه برگزار شود و میوههای آن وقف نیازمندان شود. هدف ما احیای ۱۴۰۰ اصله درخت در جورقان در سال ۱۴۰۰ است.
درباره شهر جورقان
جورقان شهری از توابع شهرستان همدان است که دوران ساسانی تفرجگاه و شکارگاه شاهان بوده و اهمیت نظامی داشته است. شهر جورقان از اتصال سه روستای مویینه، سنگلان، پری جان و طایفهای به نام گمار که از شیراز و شمال مسجد سلیمان به این منطقه کوچ کردهاند تشکیل شدهاست و منطقه دیگری به نام تپه پیسها که در جنب قنات کریز و فرودگاه قرار دارد. مردم محلی وجه تسمیه گوروان برگرفته از (گورآهوان) و قبل از تشکیل آن میدانند و چون قبل از تشکیل گوروان کل منطقه تالاب بزرگ وپر آّبی بوده است که از نشانههای میتوان قرق نزدیک شهر وشاه قرق که در پشت زندان الوند کنونی قرار دارد اشاره کرد و دارای سه منطقه قشلاقی سر سبز و بکر به نام های گمار قشلاقی، سولیجه و قزلجه بوده است شاهان و درباریان برای شکار گور به ایجا میآمدند و تعداد زیادی گور شکار میکردند. به همین دلیل این منطقه به گوروان (به معنی محلی که دارای تعداد زیادی آهو در آن روان هستند) یا گورآهوان (به معنی محل شکار اهو شهرت داشته است). از دیگر وجه تسمیه هایی که مردم به آن اشاره میکنند، نام کردی آو روان است (یعنی منطقهای که آب در آن همواره روان بوده است) که این نام توسط طایفه کردی که از شهر بابل و شمال عراق به منطقه سنگلان تپه کوچ و ساکن شدن آنها کنار رودخانه پر آب قره چای گرفته شده است به مرور زمان به گوروان تغییر شکل یافته است.
شهر جورقان با جمعیتی بالغ بر ده هزار نفر و با وسعت محدوده ۲۷۰ هکتاری در ۵ کیلومتری شهر همدان از سمت شمال و در مبداء ورودی این شهر واقع شده شهرداری جورقان در سال ۱۳۷۸ تأسیس شد.